Maskincentralen i Carlsberg Byen solgt til Green Tech-iværksætter. Foto: Carlsberg Byen P/S.
Maskincentralen i Carlsberg Byen solgt til Green Tech-iværksætter. Foto: Carlsberg Byen P/S.

Med Kedelhallen og Europaskolen som nærmeste nabo ligger Maskincentralen midt i Carlsberg Byen. Bygningen blev opført i 1923-1929 og har gennem årene både dannet ramme for både bryggeriets mange maskiner samt kunst og kultur. Det skriver Carlsberg Byen P/S i en pressemeddelelse i anledning af, at udviklingsselskabet netop har solgt den ikoniske bygning til en Green Tech-iværksætter.

Navnet på køber må indtil videre forblive et mysterium, idet der er tale om en person, som ønsker anonymitet. Men ifølge meddelelsen er der tale om en person, der har en ambition om igen at gøre bygningen til et centralt samlingspunkt i København og føre endnu mere by- og kulturliv til Carlsberg Byen.

– Kultur er en af grundstenene i vores udvikling af Carlsberg Byen, og vi er derfor meget glade for, at vi nu kan tilføje endnu en spændende aktør til kvarteret, som vil tilføre endnu mere af den kultur, der gennem de seneste 170 år har spillet en stor rolle lige netop her, udtaler Jens Nyhus, der er administrerende direktør i Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S, i meddelelsen.

Maskincentralen i Carlsberg Byen solgt til Green Tech-iværksætter. Foto: Carlsberg Byen P/S.
Maskincentralen i Carlsberg Byen solgt til Green Tech-iværksætter. Foto: Carlsberg Byen P/S.

Hvordan den ikoniske bygning i fremtiden helt konkret vil blive brugt, er endnu på tegnebrættet. Det ligger dog fast, at ejendommen ligesom flere andre fredede og bevaringsværdige bygninger i kvarteret er udlagt til kollektive anlæg, institutioner, idræt og kultur.

Med en beliggenhed lige mellem Kedelhallen, der snart huser Dansehallerne, galleriet von Bartha i det historiske Kridttårnet, og Lagerkælder 3 med de store guldskiver, ligger Maskincentralen midt i byudviklingsområdet.

– Vi føler os meget heldige, at Carlsberg Byen har betroet os fremtiden for Maskincentralen. Vi er begejstrede over de udfordringer, der ligger forude med at omdanne den fredede bygning til et kulturelt mødested til glæde for både lokalsamfundet og hovedstadsområdet, udtaler Drew Alford, der er repræsentant for køberen.

– Derudover forestiller vi os, at Maskincentralen bliver et knudepunkt for udvikling af teknologi, der bygger bro mellem kultur og digital innovation, såsom eSport, visualisering af klimaændringer og brug af AI-baserede simuleringer til at fremme den grønne energiomstilling, fortsætter han.

Maskincentralen har siden 1920’erne haft en central funktion for det danske bryggerieventyr: Den 7.400 kvadratmeter store bygning samlede alle maskiner, som skulle forsyne bryggeriet med køling, elektrisk lys og kraft til de elektriske motorer. Siden ølproduktionen flyttede ud, har bygningen været omdrejningspunkt for en række kulturelle tilbud, showroom for Carlsberg Byen og trækplaster for både historie- og arkitekturinteresserede.

Det var den berømte arkitekt Carl Harild, der også står bag de to fredede bygninger, Kedelhallen og Mineralvandsfabrikken, som tegnede den røde teglbygning i stil med de omkringliggende bygninger tegnet i samme periode.

Overtagelsesdatoen for Maskincentralen er den 15. maj 2022, hvorefter Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S det kommende år fortsat vil have showroom i dele af bygningen, mens det store renoveringsarbejde samtidig vil begynde.

Om Maskincentralen

I Maskincentralen samlede man en dampturbine, fire dampmaskiner og to dieselmotorer med tilsammen 5.350 hestekræfter. Maskinerne sørgede for køling, elektrisk lys til 4.500 lamper og kraft til omtrent 500 elektriske motorer, og gjorde således Maskincentralen til en kerne i bryggeriet.

Området har historisk været selvforsynende med elektricitet og varme og kunne sågar bistå det øvrige København med elforsyning, hvis det skulle blive nødvendigt. I takt med at den offentlige forsyning blev udbygget og mere stabil, overgik kvarteret også løbende til denne. Det var dog først den i 2016, efter 169 år med selvforsyning, at Carlsberg Byen fuldt ud overgik til offentlig forsyning.

Fakta om Carlsberg Byen

Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S forvandler til og med 2024 Carlsbergs historiske bryggerigrund til et nyt og levende bykvarter bestående af 50 procent boliger, 35 procent erhverv og 15 procent kultur med videre. Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S ejes af PFA Pension, Carlsberg, PenSam og Topdanmark.

Kilde: Carlsberg Byen P/S.