Milliardprojekt på Grønttorvet indviet

En af de største bydelsprojekter i København i nyere tid blev i går indviet med fest og taler. 800 mennesker deltog i fejringen af Grønttorvet.

Grønttorvet er nu officielt indviet. Københavns nye bydel ligger i det sydlige Valby på den grund, hvor Københavns Grønttorv lå i et halvt århundrede, indtil de på grund af pladsmangel måtte rykke til Høje Taastrup. Knap 800 mennesker deltog i indvielsen, der markerede afslutningen på syv års byggeaktivitet for FB Gruppen. Det skriver ejendomsudvikleren i en pressemeddelelse.

Udviklingen blev for alvor skudt i gang med det første spadestik i 2016, og siden er er der blevet bygget over 3.000 boliger, to daginstitutioner, kontorer med 600 arbejdspladser, butikker og fællesfaciliteter i området. Desuden er der blevet anlagt en 23.000 kvadratmeter stor park, Grønttorvsparken. Med sine frugttræer sender parken en venlig hilsen til tidligere tiders storhedstid.

Selvom aftenen var en festlig anledning, er det samtidig vemodigt for projektudvikleren at afslutte bydelen, fortalte administrerende direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen.

– Efter syv års byggeri er vi naturligvis alle meget glade for at se, hvordan vi har formået at skabe mangfoldighed, fællesskab og en blanding af boligtyper i Grønttorvet. Vores vision var at skabe en bydel for alle, og derfor har vi opført ungdomsboliger, almene boliger, lejeboliger, ejerboliger, andelsboliger og et seniorbofællesskab. Denne mangfoldighed er en af grundene til, at jeg er utrolig stolt, når jeg går rundt i bydelen. Det er en glæde, men også en smule vemodigt at videregive stafetten til nye projekter, sagde Hans-Bo Hyldig ifølge FB Gruppen i sin tale.

Overborgmester: Grønttorvet en milepæl for København

Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) deltog i indvielsen. I sin tale betegnede hun Grønttorvet som “lidt af en milepæl for Københavns udvikling”. Desuden fremhævede hun, at bydelen rummer forskellige boligtyper i forskellige prisklasser.

– Et blandet kvarter for 5.000 københavnere. Det er stort og vigtigt, for København må aldrig blive en by kun for de rige. Der skal være plads til alle. Men boligpriserne er steget voldsomt, og mange københavnere flytter derfor ud af byen, selvom de egentlig ikke har lyst. For mig som overborgmester er det helt afgørende, vi sikrer, at vores egne børn, der er født og opvokset her i København, selvfølgelig også kan få en bolig, når de flytter hjemmefra, understregede overborgmesteren.

PKA: Stolt af at være del af projektet

Pensionskassen PKA har hældt milliarder i udviklingen af den nye bydel. Direktør Nikolaj Stampe, der har fuldt udviklingen siden første spadestik, var derfor både rørt og stolt ved indvielsen.

– Investeringen på Grønttorvet har gjort, at PKA kan tilbyde nogle attraktive og bæredygtige boliger, som er tilgængelige for almindelige lønmodtager og til mennesker i alle aldre, samtidig med, at det vil give et godt afkast til vores medlemmers pensionsopsparing. Jeg er utrolig stolt af, at vi er en del af dette visionære projekt, da Grønttorvet repræsenterer en bæredygtig, socialt fokuseret og fremtidssikret bydel, sagde ejendomsdirektør Nikolaj Stampe fra PKA, der forvalter pensionen for 330.000 danskere.

FB Gruppen bruger erfaringer fra Grønttorvet i andre udviklingsprojekter

Ifølge FB Gruppen var visionen for Grønttorvet “at skabe en grøn og mangfoldig bydel, der opfordrer til fællesskaber og landsbystemning”. Der er lagt vægt på udviklingen af fællesområder og områdets butikker er udvalgt med henblik på, at de skal understøtte en grøn tankegang og bidrage til et fællesskabsmiljø.

Der er blevet etableret et stort kulturhus i genbrugsmaterialer, og der er boliger til alle typer mennesker, herunder familier, seniorer, unge og et seniorbofællesskab.

Erfaringer og værdierne fra Grønttorvet er allerede på vej videre til nye projekter, der er igangsat og på vej i andre kommuner. FB Gruppen har således bolig- og byudviklingsprojekter i Holbæk, Nærheden i Hedehusene, Ballerup, Gentofte, Ørestaden og Bjæverskov, fremhæves det.