Nærheden har allerede 3.000 indbyggere

På blot fem år er Nærheden gået fra 0 til 3.000 indbyggere. Den nye bydel kan fejre 10 års jubilæum som en motor bag ny dansk tilflytningsrekord.

For 10 år siden gik Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg gik sammen om at udvikle et bud på fremtidens forstad i Hedehusene og stiftede selskabet NærHeden P/S. Men det er kun fem år siden, at den første flyttebil blev læsset ved boligbyggeriet Solrækkerne, skriver arealudviklingsselskabet i en pressemeddelelse.

Allerede i dag har Nærhedens befolkningstal passeret de 3.000. Med 4,2 procent flere indbyggere i 2022 end året før er Høje-Taastrup Kommune lige nu på førstepladsen i Danmark, når det handler om relativ befolkningstilvækst.

Målt i absolutte tal ligger kommunen på tredjepladsen med en nettotilflytning på 2.205 indbyggere, og det overgås kun af København og Aarhus ifølge nye tal fra Danmarks Statistik. Nærheden tegner sig for 50 procent af væksten med 1.114 flere beboere i løbet af sidste år.

Loopet i NærHeden i Høje-Taastrup Kommune. Foto: Tine Binau, NærHeden P/S.
Loopet i NærHeden i Høje-Taastrup Kommune. Foto: Tine Binau, NærHeden P/S.

– Der er ingen tvivl om, at Nærheden er blevet en rigtig tilflyttermagnet og en motor i både Hedehusenes og hele kommunens udvikling. Her 10 år efter at vi indgik partnerskabet med Realdania By & Byg, kan vi allerede se ambitionen om at løfte hele lokalområdet blive til virkelighed. Vi kan også se, at ånden i Nærheden, hvor der er nem adgang til både daglige gøremål og fællesskab med naboerne, har ramt plet, siger fungerende borgmester i Høje-Taastrup Kommune Kurt Scheelsbeck (K).

LÆS OGSÅ: SÅ MEGET VOKSEDE DE DANSKE KOMMUNER I 2022

Også hos Realdania By & Byg er der glæde over projektets succes.

Skoleparken i Nærheden. Foto: Torben Petersen Fotografi.
Skoleparken i Nærheden. Foto: Torben Petersen Fotografi.

– Beliggenheden med den lette adgang til København med tog og bil er naturligvis en vigtig drivkraft, men derudover er vi blevet bekræftet i, at måden man bor på i Nærheden er attraktiv med den store variation i arkitektur og boligformer, grønne byrum og fællesfaciliteter for beboere, udtaler administrerende direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg.

Den nye bydel tæt på Hedehusene er kendetegnet ved en blanding af etageboliger, punkthuse og rækkehuse med flere grønne områder mellem husene.

LÆS OGSÅ: DISSE DANSKE BYER VOKSER MEST

Skoleparken i Nærheden. Foto: Tine Binau, NærHeden P/S.
Skoleparken i Nærheden. Foto: Tine Binau, NærHeden P/S.

– Det er lykkedes at skabe en både fundamentalt attraktiv og socialt blandet bydel, ved at vi har stillet krav til bygherrerne i området og sørget for en god blanding af ejer- og lejeboliger. Samtidig skyldes den hurtige udvikling, at vi har lyttet til markedets behov, fortæller projektdirektør for NærHeden P/S, Ole Møller.

Det var helt præcis den 29. april 2013, at de to parter offentliggjorde den fælles vision om en ny bydel på Rådhuset i Høje-Taastrup, og projektet har fejret jubilæet med et arrangement fredag den 28. april for samarbejdspartnere i bydelens første beboerfælleshus, Kvarterhuset ved Skoleparken.

Fejring for beboerne

NærHedens mange beboere bliver dog ikke snydt for en fejring. Den finder nemlig sted fredag den 2. juni i samarbejde med Bydelsforeningen Nærheden.

NærHeden P/S har i anledning af ti års jubilæet udgivet en mindre publikation, som blandt andet fortæller om projektets historie og rummer interviews med beboere. Den kan ses på Naerheden.dk/jubilaeum.

Kilde: NærHeden P/S.