En udvidelse på 80 hektar skal sikre mere sammenhængende vild natur på halvøen Ulvshale på det nordlige Møn, hvor de sjældne sommerfuglearter spættet bredpande og isblåfugl lever.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet.
Samtidig oplyser ministeriet, at udvidelsen af flere af Danmarks 15 naturnationalparker fremrykkes gennem konkrete opkøb i 2025, der skal udvide områderne.
Naturnationalpark Ulvshale bliver som følge af en jordfordeling og en række jordopkøb nu cirka en fjerdedel større, så det samlet udgør 380 hektar.
Naturstyrelsen har opkøbt cirka 30 hektar jord, som har gjort det muligt at samle de statslige naturområder og lave en udvidelse af naturnationalparken på i alt cirka 80 hektar. Udvidelsen har kostet cirka 2 millioner kroner, og den betyder, at græssende dyr kan færdes på endnu mere plads og skabe grobund for en lang række arter.
– Udvidelsen af Naturnationalpark Ulvshale er et godt eksempel på, at vi med relativt små midler kan gøre rigtig meget for naturen. Vi udvider naturnationalparken med 27 procent, så den nu kommer til at udgøre 380 hektar. Den sammenhængende natur er til stor gavn for de sjældne sommerfuglearter spættet bredpande og isblåfuglen, der sammen med 42 sjældne svampearter og en meget rig bestand af biller gør Ulvshale til noget helt særligt, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).
Udvidelse af Danmarks 15 naturnationalparker fremrykkes
Det er ikke kun Naturnationalpark Ulvshale, der udvides. Fremover bliver endnu flere af de 15 naturnationalparker planlagt i Danmark udvidet.
I Aftale om Implementering af et Grønt Danmark er der afsat 50 millioner kroner til udvidelse af de 15 allerede besluttede naturnationalparker i 2026-2030. Det arbejde bliver nu fremrykket, så Naturstyrelsen går i gang med opkøb af relevante arealer allerede i 2025.
– Ved at udvide naturnationalparkerne får vi mulighed for at skabe endnu større og mere sammenhængende naturområder, hvor vilde arter kan trives, og biodiversiteten bliver styrket. Det er et vigtigt skridt i at løse den biodiversitetskrise, vi står i, så kommende generationer også kan opleve en mangfoldig og vild natur, udtaler Magnus Heunicke.
De 15 naturnationalparker breder sig i dag over et areal på cirka 25.500 hektar. Det svarer til et område på størrelse med cirka halvdelen af Falster.
Mere plads til både biller og besøgende
I det udkast til projektbeskrivelse for Naturnationalpark Ulvshale, der netop er sendt i høring, foreslås det, at kvæg, heste og geder fremover skal hjælpe med at skabe nye levesteder året rundt på Ulvshale og være med til at understøtte områdets høje biodiversitet.
I dag er området flittigt besøgt af naboer og tilrejsende, og der vil også fremover være rig mulighed for gode oplevelser i området.
Vandreruten Camønoen og cykelruten Panoramarute 422 vil fortsat gå igennem den kommende Naturnationalpark Ulvshale.
Der foreslås derudover en opgradering af en populær trægangbro igennem en ellesump ud til et fugleskjul, der også er tilgængelig for borgere med eksempelvis kørestol, gangstativ eller klapvogn. Fremover vil der også blive etableret en større shelterplads tæt på naturnationalparken.
Projektbeskrivelsen for Naturnationalpark Ulvshale er i høring frem til den 20. maj.
Naturnationalpark Ulvshale
- Naturnationalpark Ulvshale udgør med udvidelsen nu 380 hektar og består af en mosaik af skov og åbent landskab med blandt andet eng, krat, kær og klit. Skoven udgør cirka 30 procent af området.
- Ulvshaleskoven er det, man kalder en lysåben græsningsskov. Skoven rummer et væld af forskellige arter af træer og buske. Eg er det mest almindelige træ, men også avnbøg, småbladet lind og den sjældne tarmvridrøn vokser her.
- Ulvshales vidtstrakte engarealer har været afgræsset igennem århundreder. Engenes varierede liv af planter og smådyr er føde for de mængder af fugle, som yngler her og raster under de årlige forårs- og efterårstræk.
- Hele området rummer væsentlige naturværdier, der hænger sammen med den store landskabelige variation og det forhold, at det meste af området aldrig har været opdyrket.
Flere og større naturnationalparker
- Med Aftale om Implementering af et Grønt Danmark er der afsat 50 millioner kroner til udvidelse af de 15 besluttede naturnationalparker.
- Samtidig skal der etableres seks nye naturnationalparker, så der i alt etableres 21 naturnationalparker i Danmark.
- Udover de 21 naturnationalparker skal der som noget nyt etableres en bynær naturnationalpark ved Kalvebod Fælled på Amager, så også hovedstadens indbyggere får bedre adgang til unik natur.
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet.