Nu er træet kommet til stort kontorhus i Odense

Byggeriet af Danmarks største kontorhus med bærende konstruktioner i træ går ind i en ny fase. Træsøjlerne og dækkene ankommer nu til byggepladsen i Odense.

I totalentreprise står NCC for byggeriet af Danmarks største kontorhus med bærende konstruktioner i træ. Projektet til 645 millioner kroner omfatter 31.000 kvadratmeter kontorer samt 5.500 kvadratmeter parkeringskælder til 150 biler og cykelparkering i to niveauer til 384 cykler.

Bygningsstyrelsen er bygherre på projektet, der er tegnet af C.F. Møller Architects med Nord Arkitekter som underrådgiver og Artelia som ingeniør. Sweco er bygherrerådgiver.

Byggeriet af det seks etager høje kontorhus blev sat i gang i januar 2022, og nu er NCC nået så langt, at de første træsøjler og etagedæk til byggeriet er begyndte at trille ind på byggepladsen på Lerchesgade midt i Odense. Det skriver totalentreprenøren i en pressemeddelelse. Fra Østrig er 18 tons søjler og bjælker og 48 tons etagedæk ankommet med lastbil.

– Vi har glædet os som små børn, så det er bare fantastisk at se træet komme; nu er vi rigtigt i gang. Det her bliver jo et ikonisk byggeri, og vi vil se det rejse sig i takt med, at træet ankommer, for vi monterer nærmest direkte fra lastbilerne, siger Lars Ørvad Nielsen, sektionsdirektør i NCC Building i Vest.

LÆS OGSÅ: NCC VIL BYGGE PARKERINGSHUSE I TRÆ

Formålet med at bygge i træ har fra Bygningsstyrelsens side været at påvirke byggebranchen, så træ kommer til at spille en større rolle i fremtidens byggeri.

– Bygningsstyrelsens udbud med krav om bærende konstruktioner i træ er ganske visionært, og det vil helt sikkert både skabe ny opmærksomhed og viden om træ som byggemateriale. På den måde vil projektet være med til at flytte branchen mod i højere grad at vælge at bygge i træ, så det bliver mere naturligt at tænke træ som et alternativ og supplement til de mere traditionelle byggematerialer som stål og beton, siger Kristian Fuglsang, projektchef i Bygningsstyrelsen.

Det er Danmarks hidtil største træsatsning med plads til 1.600 mennesker, som skal arbejde i de otte statslige institutioner, der flytter ind. Kontorhuset er blevet døbt WoodHub.

Om byggeriet

Der er i første omgang ankommet 60 elementer i form af søjler og bjælker svarende til 40 kubikmeter færdigt træ på 18 tons. Dertil 48 tons etagedæk svarende til cirka 100 kubikmeter træ.

Både limtræet til søjlerne og etagedækkene er lavet af gran.

Det leveres af Hess Timber GmbH, der er en del af Hasslacher Group og er samlet af træ fra enten Østrig, Tyskland, Slovenien, Italien, Tjekkiet, Slovakiet, Finland, Sverige eller Norge.

Arbejdet forventes afsluttet i første halvdel af 2025.

Kilde: NCC Danmark.