Originale designerkøkkener fra renovering i Odense sælges videre til københavnere

Originale Tectum-køkkener fra renoveringen af Åhaven i Odense sælges af genbrugsbyggemarkedet Genbyg videre til københavnere med sans for design.

På Fyns største renoveringsprojekt, Åhaven i Odense, er der lige nu et stort genanvendelsesprojekt i gang. Her scannes blandt andet rækkehuse for originale Tectum-køkkener, som genbrugsbyggemarkedet Genbyg sælger videre til kunder i København.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Enemærke & Petersen, der står for renoveringsprojektet.

Mikael Hansen, projektchef i Enemærke & Petersen og leder af Åhaven-renoveringen, gæder sig over, at de kvalitetskøkkener, der rives ned, kan få nyt liv i nye hjem.

– I byggebranchen smider vi desværre rigtig mange materialer væk, som har mange års levetid i sig endnu. Derfor har vi undervejs i vores genanvendelsesprojekt her på Åhaven været glade for samarbejdet med Genbyg, der straks så de originale Tectum-køkkeners potentiale – hvor vi andre ellers oplevede dem som nedrivningsmaterialer. Med de klimakrav, vi skal leve op til i fremtiden, bliver det rigtig relevant, at vi udnytter materialernes fulde levetid. Og så kan man jo spare rigtig mange penge som forbruger, når man køber brugt og godt, udtaler han.

Jura i vejen for professionalisering af genbrug

Originale Tectum-køkkener fra renovering i Odense sælges videre til københavnere. Foto: PR.
Originale Tectum-køkkener fra renovering i Odense sælges videre til københavnere. Foto: PR.

For direktør i Genbyg, Jesper Holmberg er køkkenerne fra Åhaven genbrugsguld.

– Tectum-køkkenet er et kvalitetskøkken – fronterne er i kraftig finér og kan slibes, males og lakeres – og stadig være pæne. Køberne er alle slags mennesker, og typisk er det til sommerhuset eller kolonihaven, udtaler Jesper Holmberg.

Ifølge Enemærke & Petersen står byggebranchen for 35 procent af al Danmarks affaldsproduktion hvert år. Entreprenørvirksomheden er derfor tilfredse med samarbejdet med Genbyg. Her oplever man et godt potentiale for genanvendelse af brugte byggematerialer til private, men allerhelst vil de to samarbejdspartnere opskalere samarbejdet til det professionelle marked, så genbrugsmaterialerne kan bruges på de store renoveringer og byggerier.

– Vi ser endnu flere muligheder for genanvendelse af flere typer materialer, men det kræver, at man i branchen anskuer risici og forsikringer anderledes, end det er tilfældet i dag. Vi oplever her på Åhaven et overvældende engagement fra vores samarbejdspartnere, men de juridiske rammer begrænser mulighederne, konkluderer Mikael Hansen.

Enemærke & Petersen købte sig i 2022 ind i Genbyg sammen med værktøjskæden Carl Ras.