PensionDanmark investerer i Stiesdal. Visualisering: Stiesdal.
PensionDanmark investerer i Stiesdal. Visualisering: Stiesdal.

PensionDanmark bliver ny minoritetsaktionær i den danske cleantech-virksomhed Stiesdal. Det oplyser pensionskassen i en pressemeddelelse. Stiesdal arbejder for at modvirke klimaforandringer gennem udviklingen af fire forskellige teknologier.

– Vi står stærkt med PensionDanmarks indtrædelse i virksomhedens ejerkreds. PensionDanmark er kendt for at have bæredygtighed og ansvarlighed som en del af DNA’et og for at fokusere på vedvarende energi og jobskabelse. Det passer perfekt til virksomhedens værdier og visioner, udtaler Henrik Stiesdal, administrerende direktør i Stiesdal, i meddelelsen.

Stiesdal blev stiftet i 2016. Virksomheden har hovedsæde i Give og lokationer i Odense og København. Siden etableringen har virksomheden gjort store fremskridt i udviklingen af innovative løsninger til brug for den grønne omstilling, ligesom virksomheden har etableret flere partnerskaber med både danske og internationale virksomheder.

– Investeringen i Stiesdal har et betydeligt afkastpotentiale, samtidig med at det er en virksomhed, der i høj grad kan bidrage til at modvirke klimaforandringer og skabe nye grønne jobs i Danmark. Dermed er den et perfekt match for os, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Stiesdals fire teknologier har alle potentiale til at bidrage til opnåelsen af de globale klimamål. Eksempelvis kan virksomhedens flydende fundamenter gøre det muligt at installere havvindmøller uanset havdybden, og det kan mangedoble det i forvejen meget store potentiale i havvind på verdensplan. Stiesdal forventer i løbet af 2021 at installere et demoprojekt med et af sine flydende fundamenter ud for Norges kyst med finansiering fra Shell, RWE og Japans største forsyningsselskab, TEPCO.

Stiesdal ledes af administrerende direktør, Henrik Stiesdal, der er en af pionererne i den danske vindindustri. Han designede i 1976 sin første vindmølle og solgte i 1979 et opdateret design til Vestas. Siden var han fra 2004 til 2014 teknologichef hos Siemens Wind Power.

Ledelsen tæller desuden Peder Nickelsen, der som tidligere chefingeniør i først Bonus Energy og siden Siemens Wind Power har været med til at designe mere end halvdelen af alle havvindmøller på verdensplan, og fra 1. juni Jacob Nørgaard Andersen, der senest har været landechef for Vattenfall i Danmark.

PensionDanmarks investering i Stiesdal sker ved tegning af nye aktier. Samtidig med PensionDanmarks investering rejses der også kapital fra den eksisterende ejerkreds.

Fakta om Stiesdal

Virksomheden driver fire datterselskaber med fokus på hver sin grønne teknologi:

Stiesdal Offshore Technologies
 har udviklet det modulbaserede flydende havvindmøllefundament Tetra, som kan produceres hurtigere og billigere end andre løsninger på markedet. Et demoprojekt ventes installeret ud for Norges kyst i 2021 med finansiering fra Shell, RWE og TEPCO.

Stiesdal Storage Technologies har udviklet energilagringsløsningen GridScale, som er baseret på opvarmning og nedkøling af sten. Løsningen tilbyder længere lagringstid end lithium ion-batterier, og der er indgået aftale med den danske forsyningskoncern Andel om at installere det første demoprojekt i 2022.

Stiesdal PtX Technologies har udviklet brintteknologien HydroGen, som er en ny type elektrolysesystem, der kan omdanne strøm til brint billigere end andre elektrolyseteknologier på markedet. Brinten kan efterfølgende omdannes til grønne brændstoffer. Det første demoprojekt ventes opført i begyndelsen af 2022.

Stiesdal Fuel Technologies har udviklet SkyClean-teknologien, som kan producere CO2-negativt brændstof til fly. Det sker gennem pyrolyse, hvor biomasse omdannes til biobrændsel til flytransport, mens der opfanges og lagres CO2 fra atmosfæren. En testenhed blev installeret på DTU i 2019, og et pilotanlæg i industriel skala ventes opført i slutningen af 2021.