Build er i ny rapport dykket ned i ressourceforbrug og udledning af CO2-ækvivalenter på landets byggepladser. De har fundet frem til flere oplagte steder at sætte ind, når vi skal reducere branchens ressourceforbrug, men lige så vigtigt kan de også pege på ting, vi endnu ikke ved nok om.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra ConTech Lab.

– Vi kender sygdommen – og har meget af medicinen på hylden. Med andre ord: Vi har den nødvendige viden og gangbare løsninger eksisterer allerede, men branchen skal være beredt på nye arbejdsgange og processer, for at vi kan lykkes med at mindske ressourceforbruget på landets byggepladser, siger Kai Kanafani, lektor ved Build på Aalborg Universitet.

Rapporten er en del af RE:BYG-projektet, som kører fra 2021 til 2024, som er et stort samarbejde om dataindsamling, bearbejdning og kortlægning af ressourceforbrug på byggepladser. Rapporten peger både på nuværende praksisser og på fremtidige muligheder for bæredygtighedsforbedringer i byggeprocessen med fokus på både energi, brændstof, affald og transport og giver dermed et klart billede af byggepladsens samlede klimaaftryk.

Læs også: Ny lov skal sikre genbrug af mursten og beton ved nedrivning

– Men en af udfordringerne på vejen til at blive klogere på, hvor det batter mest at sætte ind, er, at de fleste virksomheder ikke indsamler data på en ensartet og struktureret måde. Meget forgår i dag med manuel indtastning, og på den måde bliver menneskelige fejl desværre en stor faktor, siger Kai Kanafani.

ConTech Lab-projekter skaber metoder til ensartet dataindsamling

Det er af afgørende betydning at kunne indsamle detaljeret og konkret data i ensartede formater, så virksomhederne mere effektivt kan navigere i byggeriernes klimapåvirkning – og bruge ressourcer på at forbedre sig, der hvor effekten er størst.
Det arbejder de på i ConTech Labs pionerprojekt, Minimering af ressourceforbrug på byggepladsen, der er støttet af EUDP – en offentlig tilskudsordning under Energistyrelsen til teknologiprojekter, der bidrager til at indfrielse af målsætninger for energi og klima.

– Vi arbejder på at skabe et datagrundlag, så vi kan give entreprenørerne et bud på værktøjer og metoder, der gør en forskel i den praktiske virkelighed på byggepladserne, så en reduktion af CO2e-udledning og ressourceforbrug kan gå hånd i hånd med besparelser på bundlinjen, siger Mikkel Bredsgaard, projektleder i ConTech Lab.

Læs også: EU vedtager nyt bygningsdirektiv

Build samarbejder med ConTech Lab på pionerprojektet Minimering af ressourceforbrug på byggepladsen, hvor Build blandt andet hjælper med at tilrettelægge forsøgene og dataindsamlingen, laver sammenligningsstudie af andre brancher og validerer reducerende tiltag gennem indsamlet data og en ny målemetode, der er lavet i samarbejde med ConTech Lab.

– Rapporten er ikke kun et øjebliksbillede, men også et springbræt til en ny generation af digitalt understøttede byggeprocesser. Når ressourcer og udledninger bliver en del byggeriets datarutiner, kan branchen for alvor sætte turbo i innovationen. Derfor understøtter vi gerne denne type samarbejde med ConTech Lab, som bringer brancheaktører sammen om teknologisk og digital innovation, og hvor vi sørger for de nørdede analyser og sikrer sammenhæng mellem et samfundsproblem og de brede brancheperspektiv, siger Kai Kanafani.