Restaureringen af Friluftsskolen i København vinder Europa Nostra Pris 2023. Foto: Jacob Ingvardsen.
Restaureringen af Friluftsskolen i København vinder Europa Nostra Pris 2023. Foto: Jacob Ingvardsen.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Den Europæiske Kommission og Europa Nostra har i dag annonceret vinderne af Den Europæiske Kulturarvspris. I år er 30 kulturarvsprojekter fra 21 lande blevet tildelt Europas bedste hæder på området. Blandt årets vindere er restaureringen af Friluftsskolen i København. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

– Friluftsskolen emmer af byens sjæl, som vi skal gøre alt hvad vi kan for at bevare i byens udvikling. Det er vi lykkedes med i restaureringen, hvor bygningens sjæl er blevet værnet om – og koblet med nye, moderne funktioner, som understøtter de særlige behov, skolens handicappede børn har. Tillykke til alle parter med den velfortjente og flotte anerkendelse, udtaler overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og fremhæver, at skolen får prisen i år, hvor København er Arkitekturhovedstad.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) glæder sig også over Friluftsskolens hæder: 

– Min ambition er, at vi i København bliver danmarksmestre i børneliv, og derfor er det vigtigt med høj trivsel og faglighed, og det er vores skolebyggerier med til at understøtte. København er en by fuld af diversitet. Når vi vælger at bygge almene skoler, der vinder priser i arkitektkonkurrencer, skal vi selvfølgelig også sørge for at vores børn, der er tilknyttet specialområdet, går i skole i indbydende og inspirerende rammer, udtaler han.

Restaureringsholdet bestod af Københavns Kommune som bygherre, Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma som totalrådgiver og arkitekt, Lytt Architecture som landskabsarkitekt, Niras som ingeniør samt farvekonsulent Caroline Krag og konservator – Københavns Konservator.

Fakta om Friluftskolen

  • Friluftsskolen i København er tegnet af den danske arkitekt Kaj Gottlob og blev bygget i 1938. Skolen er designet med fokus på lys, sundhed, frisk luft og nærhed til naturen.
  • Skolen blev fredet som 1. klasses bygning i 1990 af Slots- og Kulturstyrelsen på grund af dens arkitektoniske og pædagogiske betydning.
  • I dag fungerer Friluftsskolen som heldagsskole og skolefritidsordning for 38 elever med motoriske og sensoriske handicaps.
  • Restaureringsprojektet for bygningen foregik fra 2019-2020 og havde til formål at balancere bevaringsværdier med de nutidige funktionelle behov for en skole for børn med motoriske handicap. Projektet er finansieret af forskellige forvaltninger i Københavns Kommune.
  • Friluftsskolen har tidligere modtaget hæder, blandt andet Farveprisen 2021, Københavns Bygningspræmiering 2022 og Arkitektforeningens æreskalejdoskop 2022.

Kilde: Københavns Kommune.