Rokokomøbler fra Bidstrup Gods på auktion hos Bruun Rasmussen

Rokokomøbler fra Bidstrup Gods ved Langå skal den 30. november på auktion hos Bruun Rasmussen. Sjældent chatol er vurderet til 1,5-2 millioner kroner.

Den 30. november slår Bruun Rasmussen dørene op til årets sidste auktioner i Bredgade. Her kommer et helstøbt interiør med danske rokokomøbler fra Bidstrup Gods i Østjylland under hammeren. Møblerne er blevet fremstillet på bestilling af storkøbmand og godsejer Gerhard de Lichtenberg, som købte godset i 1748. Siden dengang har de været en del af stedets indretning, skriver Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

Det udbudte interiør består af et stort rokokochatol, et sæt på fire ens rokokokommoder, der på bagsiden er nummereret med sort blæk ”no. 1” til ”no. 4” og chatollet ”no. 5” samt fire meget store venetianske glasspejle og fire mindre med det Lichtenbergske våben.

– Mig bekendt findes der ikke et sæt som dette her nogen andre steder. Det er meget usædvanligt, at man ser så stort interiør, som er lavet på bestilling til ét sted og én person. Her får man virkelig mulighed for at se enestående håndværksmæssige kvaliteter fra dansk rokoko, både hvad angår materialer og udformning, udtaler vurderingsspecialist i ældre møbler fra Bruun Rasmussen, Anders Fredsted, i meddelelsen.

Det danske rokokochatol med det Lichtenbergske våben på topstykket samt de fire tilhørende kommoder er ifølge auktionshuset lavet på bestilling af Gerhard de Lichtenberg.

Møblerne er uden nogen form for snedkersignatur, men ifølge Nationalmuseets videnskabelige undersøgelser af inventaret på Bidstrup fra 1952, som blev ledet af museumsinspektør Tove Clemmesen, tyder meget dog på, at det er den københavnske hofsnedker Mathias Ortmann (1727- 1757) der står bag.

Siden chatollet ankom til Bidstrup omkring midten af 1700-tallet, har det stået i den samme sal og tilhørt familien de Lichtenberg gennem ni generationer.

Ifølge Anders Fredsted er der tale om et yderst velbevaret rokokomøbel.

– Hos Bruun Rasmussen har vi aldrig tidligere set et møbel af den klasse, og det fremstår som noget af det bedst bevarede fra den danske rokoko, fortæller Anders Fredsted.

Rokokochatollet er lavet af guldstafferet træ, nøddefiner på fyr og med forgyldte træskæringer og slædeben. Toppen er prydet af det Lichtenbergske våbenskjold. Bag chatollets spejldøre er to søjlegange med fire forgyldte figurer samt to små ovale miniatureportrætter, hvor det ene forestiller Gerhard de Lichtenberg (1697-1764) og hans hustru Bodil Hofgaard (1711-1795). På chatollets bagvæg ses to malerier malet på lærred – det ene Engelsholm Gods ved Vejle, som var et af Gerhards andre godser, og det andet Sorø Akademi, hvor hans søn Frantz fik sin uddannelse.

Chatollet er vurderet til 1,5-2 millioner kroner.

Gerhard de Lichtenberg

Gerhard de Lichtenberg var en virksom mand, der investerede i jordegods under landbrugskrisen i 1730’erne i de midtjyske sogne. I driften af godserne var han både initiativrig og human. Foruden at engagere sig i tegl-, papir- og metalproduktion bidragede han med store økonomiske summer til kirkerne, latinskolen og fattigvæsnet i sin fødeby Horsens.

De Lichtenberg drev sine forretninger med sin far og onkel, og efter deres død blev han yderst velhavende og steg i graderne fra kammerråd til kancelliråd, justitsråd og sidst etatsråd. I 1735 blev han adlet under navnet ”de Lichtenberg”.

Blandt sine godser købte han i 1748 Bidstrup Gods, som han i 1756 gjorde til stamhus for den Lichtenbergske slægt.

Kilde: Bruun Rasmussen.

Møblementet fra Bidstrup Gods kommer under hammeren i Bredgade den 30. november klokken 15.

Det kan opleves på Bruun Rasmussens eftersyn fra den 24.-28. november. Se alle datoer for eftersyn og auktioner HER.

Se de udbudte møbler fra Bidstrup Gods HER.