Salg af køkkener falder markant – upcycling vinder frem

Antallet af danskere, der har planer om nyt køkken, er faldet 26 procent siden november sidste år. Det har sat gang i en bølge, hvor upcycling vinder frem.

Fra november 2021 til november 2022 er der sket et fald på 26 procent i andelen af danskere, der har planer om at etablere nyt køkken eller bad. Det viser en ny undersøgelse fra Voxmeter ifølge en pressemeddelelse fra Hanstholm Køkken.

Ifølge meddelelsen er det de stigende priser på både energi, brændstof og fødevarer, der har fået danskerne til at tænke i alternative og bæredygtige baner. Det kan eksempelvis komme til udtryk ved en stigende tendens til upcycling frem for frem for at købe et helt nyt køkken, mener forbrugerekspert.

– Generelt er kriser altid katalysatorer for igangværende forbrugsadfærdsændringer. Hos upcyclingskoncepter står incitamenterne næsten i kø for, at de kan lykkes. Det er sandsynligvis billigere for forbrugerne, bedre for klimaet, og ressourceforbruget eller råvaremængden er mindre. Forbruget for forbrugets skyld er på vej i skraldespanden, udtaler Ole Storm Jørgensen, der er forbrugsekspert og lektor på Erhvervsakademi Dania.

Hanstholm Køkken har 16 forretninger fordelt over hele landet, og virksomheden bruger krisen til at fokusere mere på de bæredygtige løsninger.

Den 50 år gamle snedkervirksomhed har netop lanceret et nyt koncept, der gør det muligt at få et snedkerkøkken til en væsentligt lavere pris via en såkaldt upcycling af et i forvejen eksisterende køkken, hvor man bygger det nye køkken ovenpå skelettet af det gamle og beholder de delementer, kunden ønsker.

– I mange tilfælde bruger meget af det grundskelet, der er i køkkenet i forvejen, samt de delelementer, der er bevaringsværdige. Så laver vi måske nye fronter eller låger, der gør, at man får et helt andet look og et køkken, der matcher huset bedre, udtaler direktør i Hanstholm Køkken Carsten Brunhøj Andersen.

– At lave nyt køkken på den her er langt mere overskueligt, fordi det går væsentligt hurtigere, når man ikke skal rive alting ned, og det er også billigere, fordi vi ikke skal lave alting fra bunden. Vi bevarer det, der fortjener at blive bevaret – det der stadig er af en vis kvalitet, og så kommer vi selvfølgelig kun med nye elementer i snedkerkvalitet.

Nye køkkener skal holde længere

Konceptet er udsprunget af en idé om at forlænge levetiden for køkkenet generelt. Ifølge en undersøgelse fra Bolius skifter danskerne køkken hvert ellevte år og længe før, de fleste køkkener er slidt i bund, og det er langt fra bæredygtigt, mener Carsten Brunhøj Andersen.

– Bæredygtighed er blevet in, og det går jo hånd i hånd med at upcycle et køkken fremfor at rive det hele ned. Men kvaliteten skal stadig være i orden, så det kan holde til at blive brugt i væsentligt længere tid end elleve år. Et snedkerkøkken holder i hvert fald tyve hvis ikke tredive år, før det måske kan trænge til at blive skiftet ud, lyder det fra Carsten Brunhøj Andersen.