Store vinduespartier understøtter industrielt udtryk på domicilbyggeri på Svanemølleholm

PLH Arkitekter står bag det klassiske eksempel på nordisk arkitektur, der har et særligt fokus på bæredygtighed og dermed forventes at opnå DGNB-certificeringer. De store vinduer fra Velfac inviterer havnemiljøet indenfor på arbejdspladsen, mens solglas sikrer det gode indeklima.

I løbet af 2023 vil et 57.000 kvadratmeter stort domicilbyggeri stå færdigt på Svanemølleholm i København, hvor det kommer til at udgøre hovedsæderne for AP Pension og Nykredit. Projektet er tegnet af PLH Arkitekter.

Arkitekterne har valgt at pryde de nye domiciler med store vinduespartier fra Velfac, oplyser vinduesproducenten i en pressemeddelelse.

– Facaderne på de to hovedsæder henter deres motiver og materialitet i stedets industrielle historie og vældige havneskala med henblik på harmonisk at indskrive sig i sin umiddelbare kontekst, fortæller Cecilie Starup fra PLH Arkitekter, der har tegnet byggeriet.

– Klimaskærmens elementer spænder fra etage til etage og defineres af en lys fiberbetonramme med et stort vindue. Dermed tegnes et regelmæssigt gitterværk, som på rolig vis spænder facaden ud i tre dimensioner og samtidig danner variation elementerne imellem, siger Cecilie Starup.

Et oplyst arbejdsmiljø med fuld udnyttelse af havudsigten

Det kommende domicil til AP Pension og Nykredit opføres på Svanemølleholm i Københavns Nordhavn. Visualisering: PLH Arkitekter.
Det kommende domicil til AP Pension og Nykredit opføres på Svanemølleholm i Københavns Nordhavn. Visualisering: PLH Arkitekter.

De store Velfac 200-vinduer har smalle rammer og en stor glasprofil, som giver et øget lysindfald. Udvendigt er der valgt en ramme i anodiseret bronze, imens der indvendigt er brugt en klassisk, grå farve til den dybe vindueskarm på 174 millimeter.

– Der er anvendt solglas i alle facaderne for at sikre en god rumtemperatur til trods for de store vinduesarealer, forklarer Jakob Snabe Petersen, der er national key account manager hos Velfac.

– Med solglas reflekteres helt op til 60 procent af varmen fra solen, og man kan samtidigt undgå skarpt sollys, der bliver til gene. Vinduerne er derfor et oplagt valg til kontorbyggerier, hvor man gerne vil have en masse dagslys ind uden at skulle gå på kompromis med arbejdsmiljøet.

For at sikre et godt arbejdsmiljø er støjdæmpende lydruder fra Velfac også blevet brugt på udvalgte steder af facaderne. Glasset reducerer støj.

Det kommende domicil til AP Pension og Nykredit opføres på Svanemølleholm i Københavns Nordhavn. Visualisering: PLH Arkitekter.
Det kommende domicil til AP Pension og Nykredit opføres på Svanemølleholm i Københavns Nordhavn. Visualisering: PLH Arkitekter.

De første spadestik til det nye kontorbyggeri blev taget i maj 2021, og AP Pension og Nykredits domiciler forventes færdigt i år ved udgangen af henholdsvis andet og fjerde kvartal.

AP Pension og Nykredit har haft et ønske om at skabe et byggeri med gode sociale forhold og et reduceret klimaaftryk, og derfor er der indtænkt en række funktionelle og optimerende løsninger i byggeriet.

Det er desuden forventet, at projektet vil få certificeringerne DGNB Guld for løsningerne, der skal reducere klimabelastningen og den gennemgående fleksibilitet samt DGNB Diamant baseret på arkitekturen og funktionaliteten.

MT Højgaard er entreprenør på projektet, der kommer til at rumme mere end blot kontorer til brug inden for normal arbejdstid.

Der er blandt andet planer om, at der skal etableres et folkekøkken og en taghave, ligesom et fitnesscenter er i støbeskeen. Hovedkvartererne kommer efter planen også yderligere til at rumme en offentlig café samt en pavillon, der kan bruges til kulturelle arrangementer eller af foreninger.

For godt en måneds tid siden var der rejsegilde på projektet, som foruden 57.000 kvadratmeter kontorer vil rumme en 17.500 kvadratmeter stor kælder, der primært skal anvendes til parkering.