Syv store springvand indviet i nyt bykvarter i Valby

Billedhugger Veo Friis Jespersen står bag kunstværket ”The seven fountains of the meanders”. Det omfatter syv springvand på Grønttorvet i Valby.

På Grønttorvet i Valby skal syv store springvand i bronze bidrage til trivslen og skabe oplevelser. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra FB Gruppen, der har udviklet den nye bydel med over 3.000 boliger, hvor 5.000 beboere er flyttet ind.

“Lyden af det rislende vand fra de syv springvand i bronze skal skabe både ro og velvære for at bidrage yderligere til livskvaliteten i Københavns nye, grønne boligområde, der de seneste år er spiret op i Valby”, skriver FB Gruppen.

Bag de nye springvand står billedhugger Veo Friis Jespersen, og ligesom administrerende direktør fra FB Gruppen, Hans-Bo Hyldig, var hun blandt talerne, da hendes nye kunstværk mellem Magnolia Hus og Grønttorvsparken midt i den nye, grønne bydel blev indviet torsdag i sidste uge.

– Meningen med de syv springvand er at give muligheder for eftertanke og oplevelse for beboerne her i bebyggelsen, fortalte Veo Friis Jespersen ved indvielsen, hvor hun også takkede alle, der havde bidraget til, at det lykkedes.

”The seven fountains of the meanders” kalder kunstneren sit værk. Navnet henviser til de slyngninger, der opstår i vandløb gennem mange år, og som kan forme et helt landskab. Derfor bugter overfladerne på karrene sig ind og ud og spiller med den dynamiske placering på pladsen op til det store by landskab.

Kunstneren fortalte tillige om den komplicerede proces med at skabe de store bronzespringvand. Hun havde arbejdet med en model i 20 procents størrelse og fået tegnet dem i 3D. På den måde kunne bronze-fontænernes massive vægge få den helt rigtige tykkelse og udtryk – uden at blive hverken for tykke eller tynde.

Selve produktionen af fontænerne var foregået i Italien, da ingen herhjemme kunne løse denne opgave. Med til indvielsen var også ingeniør Thomas Friis fra Fokdal Springvand, som har stået for den tekniske del af arbejdet, så der kommer vand op af fontænerne.

Bronze-springvandene er betalt af FB Gruppen og Statens Kunstfond i forening. Den samlede pris løber op i over 1,5 million kroner.

Fakta om Grønttorvet

• I perioden 1958-2015 lå Københavns Grønttorv ved Retortvej i Valby, hvortil det var flyttet fra den helt gamle placering ved Nørreport (nu Israels Plads). Fra Valby rykkede Grønttorvet derefter længere ud til Taastrup.
• Efter lukningen af det gamle område, hvor der blev handlet frugt og grønt i store mængder, overtog projektudviklerkoncernen FB Gruppen området for at opføre en ny bydel, der også har fået navnet ”Grønttorvet”.
• Den grønne bydel er nu færdig med flere end 3.000 nye boliger. Heraf er 60 procent leje-lejligheder, de 30 proecnt er andels- eller ejerlejligheder, mens 10 procent er almene boliger.
• Gaderne i den grønne bydel er opkaldt efter forskellige frugter. Således ligger den store centrale plads, Grønttorvsparken, ved Paradisæblevej, og her det de nye springvand også placeret.

Fakta om kunstneren Veo Friis Jeppesen

• Den 63-årige Veo Friis Jespersen er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi hos professor Bjørn Nørgaard.
• Hun debuterede i 1987 og har været med på mange udstillinger, for eksempel på Charlottenborg og Glyptoteket. Hun er medlem af blandt andet Kunstnersamfundet og Skulpturi.dk.
• Gennem årene har Veo Friis Jespersen modtaget en lang række legater og priser som anerkendelse for sit arbejde. Tidligere har hun for FB Gruppen og Statens Kunstfold også lavet udsmykningen ”Speira”, der skaber liv på nordsiden af Grønttorvsparken.

Fakta om kunstværket “The seven fountains of the meanders”

• “The seven fountains of the meanders” er udformet, så deres yder-og inderside formmæssigt hænger sammen. Overfladerne på karrene bugter sig let ind og ud; som meandere i vandløb – og dele af de enkelte lag forskyder sig i forhold til de øvrige.
• Karrene har en sanselig og taktil karakter; som skålformede relieffer lyset og vandet kan spille i og en overflade men får lyst til at røre ved. De fremstår som var de delvist formet af vand, vind og vejr.
• Vandet springer lavt og rislende fra en dyse placeret midt i karret. Vandspejlet står højt, men når dog ikke karrets kant. I dysen er vandopsamlingen placeret hvorfor karrene er placeret direkte på teglbelægningen uden vandopsamlingsrist under. Vandet renses og genanvendes.
• Om vinteren skrues dysen af og karrene står tomme som skåle på pladsen og deres indre kan nu føje ekstra dimensioner til oplevelsen af dem, da disse nu i sin helhed tydeligere kan opleves.
• Karrene, der er i massiv bronze måler 120 centimeter i diameter og er 60 centimeter høje. De er patineret og fremstår ved indvielsen i en palet af changerende mørk – gyldent-brune farver, der senere naturligt vil ændre sig over tid og til sidst ende med at fremstå irgrønne.

Kilde: FB Gruppen.