To pavilloner i Enghaveparken genopført efter Arne Jacobsens tegninger.
To pavilloner i Enghaveparken genopført efter Arne Jacobsens tegninger. Visualisering: Cowi, Tredje Natur og Platant.

Enghaveparken har i omkring 90 år været et vigtigt rekreativt område på Vesterbro i København. Parken er blevet moderniseret og genåbner ifølge Realdania den 14. december 2019.

Ved indgangen til parken er to nye pavilloner blevet genopført efter Arne Jacobsens oprindelige tegninger. De blev revet ned i 1970’erne, men nu skal de genopførte pavilloner spille en vigtig rolle som lokale samlingssteder. Pavillonerne er – og var – af glas i konstruktioner af jernprofiler.

– De to pavilloner fuldfører parken arkitektonisk og skaber mulighed for endnu mere by- og hverdagsliv. De er opført helt efter Arne Jacobsens hoved og med brug af gedigne materialer – det er en fin måde at bære arkitekturhistorien og det gode håndværk ind i fremtiden, siger projektleder og arkitekt i Realdania, Eske Møller.

Foreningen Realdania har støttet byggeriet af de to pavilloner med knap 5 millioner kroner.

Den verdensberømte arkitekt og designer har også tegnet de øvrige bygninger i parken, som er restaureret med støtte fra A. P. Møller Fonden i forbindelse med genåbningen. Alle bygningerne i Enghaveparken er fra Arne Jacobsens tid som nyuddannet arkitekt i stadsarkitektens direktorat i 1920’erne – så vidt vides er der tale om Arne Jacobsens første selvstændige værker. Andre – mere kendte – byggerier af Arne Jacobsen i byen er eksempelvis SAS-hotellet og Nationalbanken.

Enghaveparken skal kunne tilbageholde vand fra skybrud, som på sigt skal ledes til parken fra lokalområdet. Skybrudsprojekterne i lokalområdet begyndes i 2026.

HOFOR har været bygherre i første fase af projektet, hvor der er i samarbejde med entreprenøren NCC er anlagt et stort underjordisk regnvandsbassin i den ene halvdel af parken. I anden fase har Teknik- og Miljøforvaltningen været bygherre, og Hoffmann hovedentreprenøren.

Cowi er hovedrådgiver på projektet, og arkitektfirmaet Tredje Natur har tegnet.

Den nye skøjtebane vil fremover være åben i vintermånederne, men det kræver lave temperaturer, for at isen kan opretholdes.

I 2014 donerede A.P. Møller Fonden over 10 millioner kroner til renovering af musiktribunen og indgangspartierne samt til læskure og toiletter. Med en bevilling på knap 5 millioner kroner fra Realdania er det også blevet muligt at genopføre to pavilloner ved Enghaveparkens indgang.