A. Enggaard og PKA bag nyt boligprojekt i Gellerup

Byggetilladelsen er netop kommet i hus, og dermed har A. Enggaard og PKA nu grønt lys til endnu et udviklingsprojekt i Gellerup i Aarhus.

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard og pensionskassen PKA har netop fået grønt lys til endnu et udviklingsprojekt i Gellerup, hvor begge parter er engageret i en række projekter.

Denne gang er der tale om en ny karrébebyggelse med i alt 141 boliger. Solhverv er navnet på projektet, der opføres i det nye Gellerup-område Helheden. Foruden boliger byder området blandt andet også på en ny Netto og et nyt friplejehjem.

Det skriver A. Enggaard i en pressemeddelelse.

Ifølge den nordjyske entreprenør- og byudviklingsvirksomhed vil karrébebyggelsen byde på et grønt gårdrum, som vi kender det fra de klassiske karréer i midtbyen.

Med projektet skal der tilføres mere variation i bebyggelsen i boligområdet, som hidtil primært har bestået af Knud Blach Petersens blokke.

Projektet er næste fase af det nye Gellerup-område Helheden, hvor A. Enggaard og PKA senest har opført 80 nye lejligheder, der alle er fuldt udlejede.

– Området er attraktivt på grund af dets nærhed til byen, udsigt over ådalen og den gode adgang til offentlig transport og vejnettet, der betyder, at man let og hurtigt kan komme til og fra midtbyen og diverse uddannelsesinstitutioner, udtaler projektudvikler i A. Enggaard Jacob Futterup Sørensen.

A. Enggaard og PKA står bag boligprojektet Solhverv i Gellerup i Aarhus. Visualisering: Adept.
A. Enggaard og PKA står bag boligprojektet Solhverv i Gellerup i Aarhus. Visualisering: Adept.

– Derudover vil de nye boliger ligge tæt på idrætshallen Globus1, Gellerups nye bibliotek og den nye prisnominerede bypark, svømmehallen, Bazar Vest og en ny Netto, så området tilbyder med andre ord en bred vifte af fritidsaktiviteter og indkøbsmuligheder.

Byggeriet består af lejligheder i størrelser fra 42 til 88 kvadratmeter. De fleste indrettes med to eller tre værelser.

– Med dette projekt henvender vi os særligt til de unge. Med et fokus på fællesfaciliteter og muligheder for fællesskab tror vi på, at boligerne bliver et attraktivt tilbud for unge, der ønsker at være en del af et aktivt naboskab. Særligt når vi har fremvisninger, oplever vi, at mange unge ser Gellerup som et upcoming område, og at de gerne vil være en del af transformationen, siger Jacob Futterup Sørensen.

Bylivskoordinatorer skal bidrage til fællesskabet

A. Enggaards bylivskoordinatorer vil bidrage til at få det gode fællesskab op at stå ved blandt andet at initiere en bylivsforening, hvortil der hvert år afsættes et beløb, som beboerne kan bruge på fællesskabende formål.

Her bliver byggeriets fællesfaciliteter, som arkitektfirmaet Adept har været med til at designe, et vigtigt omdrejningspunkt:

– Den oprindelige helhedsplan, som vi også har været med til at udforme, er en del af strategien om at tiltrække en mere blandet beboergruppe i Gellerup. Ønsket om naboskab og fællesskab er en vigtig drivkraft bag udformningen af Solhverv med forskellige boligtyper og flere slags fællesfunktioner, fortæller den ansvarlige arkitekt bag Solhverv Martin Krogh, partner hos Adept.

A. Enggaard og PKA står bag boligprojektet Solhverv i Gellerup i Aarhus. Visualisering: Adept.
A. Enggaard og PKA står bag boligprojektet Solhverv i Gellerup i Aarhus. Visualisering: Adept.

– Øverst oppe ligger de fællesfunktioner, som er målrettet beboerne i ejendommen, mens der i stueetagen er placeret en række udadvendte faciliteter, herunder opholdsrum, køkken og værksted, som kan benyttes af beboere i bylivsforeningen.

– Det har været et vigtigt fokus i projektet at reducere ressourceforbruget, hvilket blandt andet betyder, at vi har kunnet reduceret betonmængden i facadeelementerne med op til 30 procent sammenlignet med traditionelle elementer.

Bebyggelsen bliver desuden bæredygtighedscertificeret i kategorien DNGB Guld.

Boligerne forventes klar til indflytning i løbet af 2025 og er et led i udviklingsplanen for bydelen, hvor der både er flere boligformer, flere ejerformer og flere nye funktioner på vej.