Arealudviklingsselskab skal stå for Pier 3 på Aarhus Ø

Et nyt arealudviklingsselskab skal stå for udviklingen af Pier 3 på havnen på Aarhus Ø. Det skal sikre kvalitet og sammenhængende byudvikling, lyder det fra borgmester og rådmand.

Aarhus Kommune vil styrke kvaliteten i byudviklingen på Aarhus Ø. Derfor anbefaler Steen Stavnsbo og Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse fra kommunen, at dele af udviklingen på Pier 3 skal ske via et arealudviklingsselskab. Modellen skal sikre mere fokus på byrummene og på sammenhængen mellem de enkelte byggefelter, så der bliver skabt de bedste forudsætninger for liv mellem husene. Forslaget er i dag tiltrådt i Magistraten, skriver Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune skal sammen med en kommerciel partner indgå i arealudviklingsselskabet, der skal stå for udarbejdelsen af en udviklingsplan for det samlede Pier 3. Desuden skal borgerne inddrages i udviklingsarbejdet. Når det er gennemført skal arealudviklingsselskabet stå for at realisere planen.

Ifølge Aarhus Kommune giver fremgangsmåden mulighed for at få kompetencer ind fra “nogle af de dygtigste byudviklingsvirksomheder i verden”. Desuden kan Aarhus Kommune som en del af arealudviklingsselskabet i langt højere grad styre kvaliteten af byggerierne og sammenhængen mellem byggefelter og byggerier, hvilket også øger indflydelsen på hvilke bolig- og ejerformer, der kommer i bydelen, fremgår det.

– Fordelen ved et selskab er netop, at vi kan fokusere mere på at skabe den højeste kvalitet og en helhedsorienteret udvikling i projekterne, som vi ikke i samme grad har haft mulighed for, når vi har udbudt enkeltprojekter til udviklere. Jeg er glad for mange af de ting, der er bygget på Aarhus Ø, men jeg ser også mulighed for at skabe endnu bedre bymiljøer, der kan leve op til, at vi gør Aarhus Ø færdig og bygger bydelen sammen med Aarhus C, udtaler Steen Stavnsbo (K), der er rådmand for Teknik og Miljø.

Pier 3 på Aarhus Ø er et af de sidste ubebyggede arealer i midtbyen. Foruden boliger skal området også rumme blandt andet grønne byrum og vandaktiviteter.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) forventer, at den nytænkende udviklingsmodel kan tiltrække byudviklingskompetencer af international klasse. Udviklere med evnen til på en helhedsorienteret måde at løse den komplekse opgave det bliver at udvikle god by på Pier 3.

– Pier 3 skal være en attraktiv og venlig bydel med liv mellem husene, grønne byrum, aktiviteter på vandet og meget mere. Arbejdet vil derfor være præget af høje ambitioner og et klart fokus på at sikre kvalitet og en sammenhængende byudvikling. Og for at nå dertil vil vi inddrage fællesråd og borgere, så alle gode idéer kommer i spil, udtaler borgmesteren.

Inden der oprettes et arealudviklingsselskab, vil Aarhus Kommune gennemføre en større borgerinddragelsesproces, der skal sikre, at aarhusianerne får mulighed for at bidrage med deres ønsker og gode ideer til den fremtidige udvikling af Pier 3. Selskabet vil blive forpligtet til at videreføre udbyttet af den indledende inddragelse, skriver kommunen.