Arkitekterne Arne Jacobsen og Otto Weitling. Foto: Klaus Benz, Stadtarchiv Mainz.
Arkitekterne Arne Jacobsen og Otto Weitling. Foto: Klaus Benz, Stadtarchiv Mainz.

Arne Jacobsen er et velbeskrevet blad i dansk arkitektur, ikke mindst i Rødovre, hvor rådhuset og biblioteket er tegnet af den danske arkitekt. Sammen med kollegaen Otto Weitling satte Arne Jacobsen også præg på en række store projekter i efterkrigstidens Tyskland. Det kaster den tyske udstilling Gesamtkunstwerke lys over, skriver Rødovre Kommune i en pressemeddelelse.

– Udstillingen er særdeles aktuel for en by som Rødovre. Spørgsmålene og beslutningerne om byudvikling hører i høj grad også nutiden til. Vi har i Rødovre gennem de sidste mange år arbejdet på at blive en attraktiv tilflytterkommune, og lige nu ser vi planerne blive realiseret med nye byggerier, bydele og lokalmiljøer – og ikke mindst mange tilflyttere. Så jeg glæder mig utrolig meget over, at vi kan fortælle om nye sider af Arne Jacobsen, som har haft stor betydning for det Rødovre, vi kender i dag, siger Rødovres borgmester Britt Jensen (S).

Ifølge Rødovre Kommunes stadsarkitekt, Solveig Bergmann Nielsen, var Arne Jacobsen og Otto Weitlings samarbejde et partnerskab i arkitekturen, der satte en standard for udviklingen af en modernistisk æstetik både i Tyskland og Danmark. Historien om bygningerne sender udstillingens gæster tilbage til 1960’ernes idéer og visioner og viser, hvor tæt arkitektur, byudvikling og politik er flettet sammen.

– Arne Jacobsen og Otto Weitling har med deres arkitektur har været med til at sætte en ny standard for hvordan man boede og levede i den moderne forstad, hvor Rødovre absolut var en mønsterby. Ud over Rådhuset og biblioteket er Nyager Skole og Carlsro Langhus gode eksempler på, hvordan arkitekturen skabte nye rammer om det moderne liv, udtaler Solveig Bergmann Nielsen.

DABs boligafdeling Carlsro har rækkehuse i et plan og etageboliger i et og to plan. Etageboligerne ligger i Langhuset er designet af arkitekt Arne Jacobsen.

– Carlsro er oprindeligt bygget som kollektivhus med meget små køkkener, men med faciliteter til fællesspisning, beboerhotel samt vuggestue og børnehave. Denne nye boligtype muliggjorde kvindernes frigørelse fra hjemmearbejdet. Også i dag står vi overfor nye samfundsudfordringer, som arkitekturen skal bidrage med nye løsninger på, for eksempel bæredygtige bygge- og boligformer og biodiversitetskrisen. Her skal nye byområder og nye typer byrum, kan hjælpe os på vej, siger Solveig Bergmann Nielsen.

I anledning af dansk-tysk kultursamarbejde

Udstillingen og det tilhørende katalog kaster lys på disse mindre kendte bygningsværker og de tætte forbindelser, som de to danske arkitekter havde til Tyskland.

Her realiserede de i efterkrigstiden projekter i forskellig målestok: Fra den lyse Arne Jacobsen-foyer i Hannover til en gruppe af boliger i Hansaviertel i Berlin, fra rådhuset i Mainz til Christianeum-gymnasiet eller HEW-højhuset i Hamborg, fra Forum Castrop-Rauxel til feriekomplekset Burgtiefe på øen Femern.

Et stykke dansk-tysk arkitekturhistorie med tråde til i dag, hvor bygninger fra efterkrigstiden står til debat: Nedrivning, fredning, nye funktioner?

Udstilling og katalog er kurateret af arkitekturkritikerne og journalisterne Hendrik Bohle og Jan Dimog og realiseret i samarbejde med den danske ambassade i Berlin som en del af det tysk-danske kulturelle venskabsår 2020.

Åbningstider

Mandag 08:00 – 19:00 (Åben for selvbetjening mellem 8.00-10.00)

Tirsdag 08:00 – 19:00 (Åben for selvbetjening mellem 8:00-10:00)

Onsdag 08:00 – 19:00 (Åben for selvbetjening mellem 8:00-10:00)

Torsdag 08:00 – 19:00 (Åben for selvbetjening mellem 8.00-10.00)

Fredag 08:00 – 17:00 (Åben for selvbetjening mellem 8.00-10.00)

Lørdag 10:00 – 14:00

Søndag Lukket

Rødovre Bibliotek på Rødovre Parkvej 140 i Rødovre.

LÆS MERE: http://gesamtkunstwerke.eu/

Støtte

Projektet er realiseret med støtte fra:

Dreyers Fond, Foreningen Realdania, Danish Arts Foundation, Sutor-Stiftung, Fritz Hansen, Zeit-Stiftung, Vola, Howe, GRID, Fotopioniere.

Kilde: Rødovre Kommune.