Bofællesskabet Kløverbakken i Odder kåret til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.
Bofællesskabet Kløverbakken i Odder kåret til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.

Foreningen Træ i Byggeriet lancerede sidste år prisen ”Årets Bæredygtige Træbyggeri”, som uddeles en gang årligt til et prisværdigt byggeprojekt, der har anvendt træ som byggemateriale, og som opfylder kravene til de lave CO2-aftryk i den frivillige lavemissionsklasse.

På trækonferencen Build in Wood den 23. maj, der blev afholdt i København, blev prisens første vinderprojekt hyldet, oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

Bofællesskabet Kløverbakken i Odder løb med prisen, hvilket blandt andet blev begrundet med “projektets holistiske tilgang, hvor beboerne har været medskabende til et byggeri med CO2-besparende valg i hver en afkrog af boligerne og deres omgivelser”.

Det er Thybo Ejendomsudvikling, der er bygherre og entreprenør på projektet, mens Tegnestuen Arken har fungeret som arkitekt og rådgivende ingeniør.

– Bofællesskabet Kløverbakken er et utrolig fascinerende projekt og ikke kun i en træmands øjne. Aktørerne bag projektet har nemlig i fællesskab formået at opføre en lille landsby i samarbejde med de fremtidige beboere, der har haft stor indflydelse på materialevalg, udformning og beplantning. Resultatet er 58 boliger opført i træ og med en væsentligt mindre størrelse end landsgennemsnittet, hvilket også sparer CO2 per beboer, udtaler sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.

– Beboerne har adgang til sociale mødesteder i form af fælleshus og et orangeri, mens beplantningen består af stedhørende arter for at fremme den lokale biodiversitet, lyder det fra sekretariatslederen, der videre udtrykker håb om, at vi i 2023 kommer til at se flere lignende projekter.

I opløbet var der i alt tre finalister, som udover Bofællesskabet Kløverbakken også var Børnehuset Sejs-Svejbæk i Silkeborg og demonstrationsprojektet Living Places i København.

– Der blev i året indstillet flere spændende projekter, der virkelig kan være med til at inspirere og ikke mindst sætte fokus på træbyggeriets muligheder – ikke alene i forhold til klimapotentialet, men også designmæssigt. Vi glæder os derfor til igen at kåre Årets Bæredygtige Træbyggeri næste år, hvor de nye lovkrav fra januar 2023 om maksimale CO2-aftryk vil animere til endnu flere projekter i lavemissionsklassen, lyder det fra Lauritz Rasmussen.

Udover Lauritz Rasmussen består dommerkomitéen af formand i Træ i Byggeriet, Martin Tholstrup, næstformand i Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen, direktør i Træinformation, arkitekt Mikael Koch, og head of sustainability i C.F. Møller, Rob Marsh.

Om bofællesskabet Kløverbakken i Odder

Samlet klimapåvirkning: 6,9 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år

Certificering: DGNB guld el. platin (afventes)

Areal: 6.000 kvadratmeter

Partnere i byggeriet: Thybo Ejendomsudvikling (bygherre) og Thybo Huse (entreprenør), Tegnestuen Arken (arkitekt og rådgivende ingeniør)