Boligselskabet Sjælland ansætter arkitekt som bylivskoordinator

Boligselskabet Sjælland og Roskilde Kommune har igangsat det bystrategiske omdannelsesprojekt Byens Haver. For at tænke fællesskab, sundhed, trivsel, beskæftigelse og livskvalitet tidligt ind i projektet har de ansat en bylivskoordinator.

Arkitekt Emilie Holm Sjøberg tiltrådte stillingen som bylivskoordinator hos Boligselskabet Sjælland i slutningen af 2023.

Hun er allerede i fuld gang med at styrke fællesskabet i boligafdelingerne omkring Byens Haver, skriver boligselskabet i en pressemeddelelse.

Hun arbejder blandt andet på at opstarte et havefællesskab med områdets beboere, naboer og andre nysgerrige sjæle. Formålet er at spire en fælles interesse for en midlertidig have og hente input fra beboerne, inden byggeriet sættes i gang.

På den måde bliver idéer med havefællesskab afprøvet 1:1 og løbende evalueret, så den permanente løsning bliver så gennemtænkt som muligt. Og planen er at bruge samme involverende metode for temaer som sundhed, trivsel og beskæftigelse.

– Det særlige ved min rolle er relationen til beboerne og forståelsen for fællesskaberne i området, som jeg bringer ind i den fysiske udvikling af Byens Haver. Både koblingen af de sociale og fysiske indsatser og inddragelsen af beboerne tidligt i processen er noget, jeg har stort fokus på, udtaler Emilie Holm Sjøberg, boligsocial medarbejder og bylivskoordinator i Boligselskabet Sjælland.

LÆS OGSÅ: ALMENT BOLIGPROJEKT TIL OVER 190 MILLIONER I ROSKILDE ER GODKENDT

Ifølge Troels Riis Poulsen, administrerende direktør i Boligselskabet Sjælland, skal Emilie Holm Sjøberg bidrage til til boligselskabets “ambition om at bygge mere og bedre byliv i fremtiden.”

– Når vi ansætter en bylivsekspert, der både har solid viden om arkitektur og socialt arbejde, så skaber vi en bro mellem byggeri og det boligsociale. Det bidrager til en kultur, hvor forskellige eksperters faglighed kan komme i spil, udtaler Troels Riis Poulsen, administrerende direktør i Boligselskabet Sjælland.

Byomdannelsesprojektet Byens Haver. Visualisering: Team Cornelius Vöge.
Byomdannelsesprojektet Byens Haver. Visualisering: Team Cornelius Vöge.

Simpelt forklaret er Byens Haver et byomdannelsesprojekt. De involverede er Roskilde Kommune, Boligselskabet Sjælland, en kommende privat udvikler og en række sundhedsfaglige samarbejdspartnere, frivillige foreninger og andre lokale grupper.

Cornelius Vöge, Masu Planning, Gründl Haahr Arkitekter og JL Engineering vandt i 2021 en arkitektkonkurrence om projektet.

Opgaven er at gøre bydelen syd for Holbækvej i Roskilde mere attraktiv med centerområdet mellem boligafdelingerne Æblehaven og Rønnebærparken som knudepunkt.

Projektet omfatter blandt andet et nyt midtpunkt, en haveforbindelse, sundhedshus og kvarterhus, ligesom der skal etableres 40 nye almene ældreboliger, som erstatning for ældreboligerne i en bygning på Æblehaven 74. Den skal nemlig rives ned.

Indtil videre forventes de kommende ældreboliger at stå klar i 2030. Aktuelt er en rammelokalplan for projektet i offentlig høring.