Formand Keld Albrechtsen, Brabrand Boligforening. Foto: PR.
Formand Keld Albrechtsen, Brabrand Boligforening. Foto: PR.

Brabrand Boligforeningen har med tiden vokset sig til at være en af landets største. Boligforeningen blev dannet af en gruppe lokale folk, der ville løse bolignøden i Aarhus i kølvandet på 2. verdenskrig.

Det startede i det små. Arkitekt Knud Blach Petersen, der siden har slået stregerne til en stor del af boligforeningens byggeri, transporterede tegninger på cyklens bagagebærer, og byggemøder foregik på en bænk i Hans Broges Bakker, men der manglede ikke handlekraft og store visioner, så i 1950 kunne boligforeningen præsentere de første 24 lejligheder i Hans Brogesparken. Efter datidens målestok et meget moderne byggeri med centralvarme og badeværelser.

I 1950’erne fulgte sidenhen blandt andet byggeriet af det ikoniske gule murstensbyggeri Søvangen med altaner og en fantastisk beliggenhed ned mod Brabrand Sø. Gellerupparken stod færdig i 1972.

Adskillige mindre afdelinger kom på listen omkring 1990, og mere blev bygget i det nye årtusinde, blandt andet seniorbofællesskabet Sonnesgården i midtbyen, rækkehuse i Solbjerg, Hasselager og Tranbjerg og byggerierne Havnehusene og Generationernes Hus på Aarhus Ø samt Aarhus Kollegiet – opført i 2019 i Gellerup.

– Brabrand Boligforening har sat sit tydelige præg på byudviklingen, siden den blev stiftet, hvor den helt fra begyndelsen har medvirket til at skabe et større og blandet udbud af boliger, som har skubbet byudviklingen i Aarhus i en mere social og bæredygtig retning, siger formand Keld Albrechtsen.

Ifølge formanden vil foreningen fortsætte med at være til stede med almene boliger i de områder, der udvikler sig, så der også i fremtiden vil være gode boliger til aarhusianerne, der er til at betale.

– Vi vil vokse gennem samarbejde med andre aktører i såvel byggeprojekter som bydelsudvikling og sociale indsatser. Samtidig er det vores ambition at bidrage til, at der bliver skabt fællesskaber både på lokalsamfundsniveau og i vores boligafdelinger, siger han.

Store projekter venter forude

En af boligforeningens absolut største opgaver nu og i fremtiden er at gennemføre den vedtagne udviklingsplan for Gellerup og Toveshøj, som i øjeblikket oplever store forandringer i et af Danmarks største byfornyelsesprojekter.

Keld Albrechtsen minder dog om, at der også skal værnes om boligforeningens andre afdelinger, da meget af foreningens boligmasse efterhånden er af ældre dato og trænger til et løft. Det gælder blandt andet Søvangen, foreningens næstældste afdeling, hvor man senere i år indleder en omfattende renovering.

– Det skal sikre, at den smukke arkitektur bevares, samtidig med at boligerne får tidssvarende standarder både ind- og udvendigt til glæde for nuværende og kommende beboere, siger han.

Jubilæet bliver afholdt i beboerhuset Laden i Toveshøj på Edwin Rahrs Vej 6B i Brabrand, lørdag den 29. april 2023 klokken 13-17.

Selve jubilæumsdagen benytter Brabrand Boligforening til at sætte fokus på beboerfælleskab, foreningsliv og lokale ildsjæle og frivillige, som er med til at skabe og forme hverdagen rundt i foreningens afdelinger. Der vil blandt andet være en forenings-bazar, forskellige indslag og aktiviteter, som nogle af foreningerne står for, samt forskellige former for underholdning og musik fra andre aktører.

Se yderligere information om jubilæumsdagen her.

Værd at vide om Brabrand Boligforening

  • Brabrand Boligforening blev stiftet den 29. april 1948. Foreningens første byggeri var Hans Brogesparken i Brabrand, der stod færdigt i 1952.
  • I dag har boligforeningen 29 afdelinger i Aarhus og omegn med boliger til unge og seniorer, singler og familier.
  • Med omtrent 5.500 boliger spiller boligforeningen en betydelig rolle blandt byens almene boligorganisationer og har ikke mindst i den vestlige del af Aarhus Kommune sat sit tydelige præg på byudviklingen helt fra begyndelsen.