Formand for Juelsminde Handelsstandsforening, Tina Vind Traberg, viser rundt i handelsgaden Odelsgade, hvor en række nye butikker i øjeblikket slår dørene op - klar til en spændende sommersæson - og til en fremtid med stor udvikling i Juelsminde. Foto: PR.
Formand for Juelsminde Handelsstandsforening, Tina Vind Traberg, viser rundt i handelsgaden Odelsgade, hvor en række nye butikker i øjeblikket slår dørene op - klar til en spændende sommersæson - og til en fremtid med stor udvikling i Juelsminde. Foto: PR.

Sidste år lykkedes det lokale aktører og Hedensted Kommune at tiltrække store millioninvesteringer fra blandt andre Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til udvikling mellem havneområdet og selve Juelsminde by.

Først i 2025 tages der for alvor hul på nye initiativer i form af blandt andet etablering af et nyt havnetorv, strandpark og byggeri.

Alligevel kan så kan man ifølge en pressemeddelelse fra Hedensted Kommune allerede tydeligt fornemme, at interessen for Juelsminde og mulighederne i byen, er taget betydeligt til.

– Juelsminde har altid været interessant at drive forretning i, men interessen har virkelig skiftet gear, efter planerne om at udvikle og sammenbinde by og havn for alvor blev konkrete sidste år. For lokalerne får ikke lov til at stå tomme ret længe, udtaler Tina Vind Traberg, der er formand for Juelsminde Handelsstandsforening.

– Det betyder, at der er masser af spændende nyheder for både turister og byens egne borgere, nu hvor vi går ind i sommerperioden – og det lover godt for de kommende år, hvor vi skal gøre Juelsminde til en endnu mere spændende og levende handelsby året rundt.

I løbet af det første halvår af 2024 er 10 nye butikker og restauranter åbnet eller på vej til at åbne. Og flere er sandsynligvis på vej, lyder det fra kommunen, der betegner det som et bemærkelsesværdigt højt antal, der ikke er set så stort i nyere tid, hvis nogensinde.

– Vi ser en god blanding af attraktive kædebutikker, som mange efterspørger, unikke specialbutikker og nye spændende spisesteder, udtaler erhvervs- og turismechef i Hedensted Erhverv, Heidi Baltzer Schmidt.

Hun påpeger, at byen dermed bliver endnu mere attraktiv at besøge for eksempelvis turister i sommerhusområderne.

– Mangfoldigheden i butikker og oplevelser vil helt klart have en effekt på både byliv og antallet af besøgende – både på kort sigt i den forestående sæson, men også længere sigt i takt med, at Juelsminde udvikler sig i de kommende år, udtaler Heidi Baltzer Schmidt.

Lokalt samarbejde bærer frugt

Hedensted Kommune har sammen med flere lokale grupperinger, herunder det lokale Visionsråd samt Juelsminde Havn & Marina arbejdet målrettet med at skaffe finansieringen til byudviklingen.

Efterfølgende lykkedes det også at sikre midler til højvandssikring af byen i samarbejde med byens digelag. De to projekter skal gå hånd i hånd over de kommende tre-fire år.

Derfor er Hedensted-borgmester Ole Vind (V) begejstret over, at der allerede nu er ekstraordinær stor interesse for Juelsminde by.

– Vi har flere meget spændende projekter på vej i Juelsminde, så jeg er ikke overrasket over udviklingen. Men jeg er overrasket over, at det er gået så stærkt her i starten af 2024, mens vi stadig er i gang med at planlægge, hvad der skal ske, udtaler borgmesteren.

Helle Rosenberg er direktør for Kystlandet, der står for turismeindsatsen i Odder, Horsens og Hedensted Kommuner, og hun mener, at der fortsat er et potentiale, der skal forløses.

– Der er ingen tvivl om, at Juelsminde rummer nogle helt unikke kvaliteter, som kombinerer byliv, strand og havnemiljø i en charmerende totaloplevelse. Oplevelserne kommer vi til at fremhæve og forfine sammen i de kommende år – både med udviklingen af byen og det store projekt med højvandssikring, som også rummer en række spændende delprojekter, som i sig selv vil være et besøg værd.

Fakta om indsatsen

 • Alene i første halvår 2024 er følgende nye butikker eller restauranter enten åbnet eller på vej til at åbne.
  • Normal (åbnet den 14. marts 2024)
  • Minde, boliginteriør (forventet åbning juni 2024)
  • Brinck Isenkram (forventet åbning juni 2024)
  • No. 9, delikatesser & café (åbnet marts 2024)
  • Pronails Shop and Academy (åbnet februar 2024)
  • Tina Viola Blomster (åbnet maj 2024)
  • Il Faro, restaurant (forventet åbning juni 2024)
  • Ny Form, fritidsbeklædning (forventet åbning juni 2024)
  • Hakkenålen (åbnet marts 2024)
  • Iben og Jespers Lopper (åbnet marts 2024)
 • Hedensted Kommune modtog i 2023 en investering fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, herunder EU’s Regionalfond, på i alt 30 millioner kroner til byudvikling og en bedre sammenhæng mellem havn og by. Hertil kommer 20 millioner kroner yderligere fra Hedensted Kommune og en række andre bidrag, som sammen med de private investeringer, som følger i kølvandet, indebærer en historisk investering i Juelsminde by.
 • Projektet, som realiseres med hjælp fra blandt andre Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse omfatter følgende aktiviteter:
  • Etableringen af en ny havneplads, som binder Juelsminde by, handelsgaden Odelsgade samt havn og marina bedre sammen.
  • Etableringen af nye rekreative faciliteter på Storstranden, der både kommer til at fungere som klimasikring og strandpark med rekreative elementer og anderledes mulighed for oplevelser.
  • Målet med projektet er, at:
   • Skabe øget turisme i en større del af året, som understøtter vækst, skabelse af arbejdspladser og øget bosætning i Juelsminde.
   • Der tiltrækkes betydelige private investeringer over de næste år – for eksempel i ferieboliger, oplevelsestilbud, butikker og restauranter
   • Styrke hele Juelsmindehalvøen og Destination Kystlandet (Odder, Horsens og Hedensted Kommuner) som destination.
 • I december 2023 modtog Hedensted Kommune og Digelaget i Juelsminde 38 millioner kroner til kyst- og højvandssikring af byen – et projekt, der samlet set løber op i 100 millioner kroner og som rummer en række del projekter, som ud over højvandssikringen vil bidrage til at gøre Juelsminde mere attraktiv. For eksempel en stormport på havnen og rekreative elementer på Storstranden.
 • Juelsminde Havn & Marina har hvert år cirka 10.000 gæstebåde og blev i 2022 kåret til Årets Havn af Danske Tursejlere.
 • Hedensted Kommune havde sidste år cirka 422.000 overnatninger på kommuneniveau, heraf ligger langt de fleste overnatninger i sommerhusområderne i Juelsmindeområdet, hvor der er stor efterspørgsel.
 • Udviklingsplanen som har dannet grundlag for investeringen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er udarbejdet i et samarbejde mellem Hedensted Kommune, Juelsminde Havn & Marina, Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Erhvervsforening, Juelsminde Handelsstandsforening, Juelsminde Digelag, Destination Kystlandet og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Kilde: Hedensted Kommune.