Byråd testede nyt format til borgerinddragelse ved byudvikling

Der blev blandt andet udtrykt ønske om, at politikerne skal holde ejendomsudviklere i kortere snor på et borgermøde om byudvikling i Solrød.

Omkring 150 borgere i en næsten fyldt kantine på Solrød Gymnasium ventede paneldeltagerne, da byrådet i Solrød Kommune afprøvede et helt nyt format for borgerinddragelse med et temamøde.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen.

Hvornår skal borgerne i Solrød Kommune have indflydelse på de mange beslutninger, som byrådet træffer? Og hvordan sikrer man, at der er boliger til alle, uanset hvor i livet man befinder sig?

Disse spørgsmål var omdrejningspunktet for mødet, der blev afholdt torsdag den 5. september, skriver kommunen.

Læs også: Solrød Kommune sælger projektgrund i årets mindst overraskende handel

– Selvom det nye format med et temamøde på sin vis var en succes med flere end 150 deltagere, så var særligt de unge borgere og børnefamilierne desværre underrepræsenteret ved mødet. Det er en udfordring at aktivere det tavse flertal, og temamødet viser, at vi ikke er færdige med at teste forskellige formater af, udtaler kommunens borgmester, Emil Blücher (LA).

Forsamlingshus-format med kendt journalist

Temamødet blev afholdt i en forsamlingshus-stil, hvor tidligere vært på DR2’s Deadline, Nynne Bjerre Christensen, styrede slagets gang.

Med masser af input sørgede de fremmødte borgere ifølge Solrød Kommune for, at den kendte journalist havde nok at se til som ordstyrer.

Læs også: Stort naturområde ved Solrød rykker et skridt nærmere

Solrød er efterhånden fuldt udbygget, hvilket bringer store dilemmaer i spil. Nybyggeri af boliger kan i de fleste tilfælde kun realiseres ved at rive eksisterende byggeri ned.

– Byudvikling er et kompleks tema for, hvordan sikrer vi mindre boliger til fraskilte, seniorer eller andre med behovet for mindre boliger, når der samtidig for eksempel udtrykkes ønske om, at vi ikke bygger mere i Solrød Kommune. Det er et dilemma, vi skal diskutere i byrådet, siger Emil Blücher.

Ifølge Solrød Kommune gav flere af de fremmødte borgere udtryk for et ønske om, at kommunen og politikerne i byrådet holder et mere fast og stramt greb om de ejendomsudviklere, der skal bygge i i den forholdvis lille kystkommune med 23.000 indbyggere.

Læs også: Ombygning og renovering af Solrød Rådhus kan koste 22 millioner

Det blev påpeget af panelet, at der var opmærksomhed på det fra politisk side, og at det kræver en længere proces i arbejdet med lokalplaner og kommuneplaner for at sætte tydeligere rammer for ejendomsudviklerne.

– Det var en interessant aften med en masse indtryk, som lige skal lagre sig, inden vi i byrådet evaluerer på temamødet, og om det kan give mening at bruge i andre sammenhænge, siger Emil Blücher.

Om borgermødet i Solrød

Byrådet havde torsdag den 29. august 2024 inviteret alle borgere i Solrød Kommune over 18 år til et temamøde om emnerne borgerinddragelse og byudvikling.

Idéen om et temamødet var en del af budgetaftalen for 2024-2027, og den samlede ramme for mødet var på 100.000 kroner.

I aftenens første panel, hvor emnet handlede om borgerinddragelse, sad byrådsmedlemmerne Kim Sunesen og Ina Lindemark samt borgmester Emil Blücher.

Da emnet byudvikling blev drøftet sad stadsarkitekt i Horsens Kommune, Jesper Pagh, byrådsmedlem Jonas Ring Madsen, borgmester Emil Blücher og direktør Peter Søndergaard.

Kilde: Solrød Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling