Fastfood-kæde vil plante mikroskove i danske byer

Sunset Boulevard har indgået et samarbejde med netværksorganisationen Omstilling Nu om at plante mikroskove i danske byer. I Vejle er den første på vej.

Jens Broch, administrerende direktør i Sunset Boulevard. Foto: Thomas Rolsted.
Jens Broch, administrerende direktør i Sunset Boulevard. Foto: Thomas Rolsted.

Sunset Boulevard har siden oktober 2020 har investeret i plantning af i alt 324.480 træer i de danske folkeskove. Nu retter fastfood-kæden også blikket mod de danske byer, fremgår det af en pressemeddelelse.

Kæden har netop indgået en aftale med Omstilling Nu om plantning af en række mikroskove i danske byer over en årrække. Kæden forventer inden årets udgang at have plantet de første fem nye mikroskove i Danmark.

Mikroskove er små skove, som kan plantes efter den japanske metode Miyawaki på områder helt ned til 16 kvadratmeter, og som passer og udvikler sig selv efter de første et-to leveår.

Sammen med Omstilling Nu har Sunset Boulevard sat som kriterie for lokationerne, at skovene skal være tilgængelige for offentligheden og ligge i nærheden af institutioner som eksempelvis skoler, så børn og unge har mulighed for at være med til at plante skovene og følge dem over tid.

– Som dansk familierestaurant vil vi vil gerne være med til at give de yngre generationer i byerne gode naturoplevelser. Med mikroskovene kan de få egne erfaringer med etablering af skov og et spændende udendørs læringsrum og udflugtsmål, hvor de kan følge den naturlige udvikling af skoven. Jeg er helt overbevist om, at det giver børn og unge noget særligt at beskæftige sig med naturen på den måde, udtaler administrerende direktør Jens Broch fra Sunset Boulevard.

Lokationen til den første Mikroskov er allerede i bogen og bliver på en 100 kvadratmeter stor grund i Mølholm i Vejle. Grunden ligger tæt på den lokale folkeskole, hvor omkring 90 børn skal være med til at plante skoven. Kæden er fortsat på jagt efter flere lokationer, både til 2023 og til de kommende år.

Interessen er stigende

Selvom den seneste undersøgelse om børn og naturen foretaget af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening i august 2022 viser, at børn i alderen 5-12 år gerne vil være mere i naturen, er der gennem de seneste generationer sket et markant fald i den tid, børn bruger udenfor. En undersøgelse fra 2018 foretaget af Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening viser, at omkring 29 procent af børn og unge i dag er ude i naturen på daglig basis i sommerhalvåret, mens det for deres bedsteforældres generation var 55 procent og altså næsten dobbelt så mange.

Det er en udfordring, hvis man spørger den ansvarlige for mikroskovprojektet 2030Skov og bestyrelsesmedlem hos Omstilling NU, Benjamin Bosman Eg.

– Vi ved, at en større forståelse for naturen øger incitamentet for at passe på den, og det har vi brug for – nu og i fremtiden. Noget af det særlige ved mikroskove er, at de kan plantes på ganske få kvadratmeter i byerne, og at børn og unge i nærområdet kan være med til plantningen og have nem adgang til at følge skovens naturlige udvikling over tid. På den måde får de flere positive oplevelser med og en større indsigt i naturen tidligt i livet, siger han.

Mikroskov i Kolding juni 2023. Foto: Omstilling Nu.
Mikroskov i Kolding juni 2023. Foto: Omstilling Nu.

Selvom mikroskove er et nyt fænomen herhjemme, har 2030Skov som mål, at der skal være plantet 2.030 mikroskove i Danmark inden udgangen af 2030. Et mål, Benjamin Bosman Eg blankt erkender, er ambitiøst.

Den første Mikroskov herhjemme blev plantet i december 2021 i Kolding. Metoden bag mikroskovene, Miyawaki-metoden, stammer fra Japan og går ud på at give anlagt skov de bedste betingelser for sund og naturlig vækst på kort tid.

Inspirationen hentes i naturen. Skovene består af mindst 25 plantearter, planterne sættes, når de er relativt høje, og skovene kan plantes på områder helt ned til 16 kvadratmeter. Du kan læse mere her.