Kronborg Slot i Helsingør. Foto: © Dansk Byudvikling.
Kronborg Slot i Helsingør. Foto: © Dansk Byudvikling.

Helsingør er ifølge en pressemeddelelse fra Europa Kommissionen blandt de tre byer, der er blevet udvalgt som finalister til European Green Leaf Award 2024, der anerkender bæredygtige indsatser fra små byer. De to øvrige finalister er Velenje i Slovenien og rumænske Bistrița. 

Green Leaf Award gives til byer med 20.000 til 99.999 indbyggere og er baseret på seks miljøindikatorer, – blandt andet luftkvalitet, vandkvalitet og hvordan cirkulær økonomi er tænkt ind i byen. 

– Helsingør har gjort sig bemærket ved nu for andet år i træk at være finalister til Green Leaf Award, hvilket beviser den store indsats de gør for at fremme det grønne byliv, udtaler repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark Per Haugaard, i meddelsen. 

Helsingør skal i oktober sammen med de andre finalister præsentere deres grønne initiativer for en jury, der skal udpege den endelige vinder af Green Leaf Award.

Pris til større byer uddeles samtidig

Derudover er finalisterne til European Green City Awards også fundet. European Green Capital og skal ligesom Green Leaf Awards anerkende byers indsatser for at forbedre bymiljøet. European Green City Award er forbeholdt byer med mere end 100.000 indbyggere. 

Finalisterne til European Green Capital Award 2024 er byerne Valencia i Spanien og Cagliari i Italien.

Prisen gives hvert år til en by, der er førende inden for miljøvenligt byliv. Finalisterne blev annonceret den 25. juli. De er blevet udvalgt på baggrund af 12 miljøindikatorer. 

Vinderne offentliggøres den 27. oktober 2022 ved prisuddelingen i dette års Green Capital, Grenoble. Mere information findes på siderne for European Green Capital og European Green Leaf.