Administrerende direktør Peter Winther, Colliers.
Administrerende direktør Peter Winther, Colliers.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Ifølge Colliers har de seneste måneders uro på de finansielle markeder betydet, at mange ejendomstransaktioner blev sat på hold eller udskudt. Alligevel har transaktionsvolumenen i andet kvartal 2022 været over 24 milliarder kroner, hvilket er næsten 30 procent højere end i andet kvartal 2021. Det skriver erhvervsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

Samlet er der i første halvår 2022 handlet erhvervs- og investeringsejendomme i Danmark for næsten 40 milliarder kroner mod knap 38 milliarder kroner i det hidtidige rekordår 2021. Colliers forventer dog ikke, at rekorden på 106 milliarder kroner for hele 2021 bliver slået.

– Der er fortsat rigtig mange penge allokeret til ejendomsinvesteringer, og vi forventer på trods af fortsat volatile finansielle markeder også en god transaktionsaktivitet på ejendomsmarkedet i resten af 2022. Men vi tror ikke, at vi vil se en gentagelse af andet halvår 2021, hvor både transaktionsvolumenen og priser nåede et all-time high, udtaler Peter Winther, Executive Director, Colliers, i meddelelsen.

– Ejendomspriserne er faldet siden toppen omkring årsskiftet, men gennemsnitligt er vi nu tilbage på niveau med priserne omkring sommeren 2021, så faldet er trods alt begrænset.

Boligudlejningsejendomme forbliver mest populære

I andet kvartal 2022 stod boligudlejningsejendomme for knap 50 procent af den samlede transaktionsvolumen, og boligsegmentet er fortsat det største segment indenfor investeringsejendomme. Den største enkelttransaktion i kvartalet var også en boligtransaktion, nemlig NREPs salg til hollandske Orange Capital Partners af 1.220 boliger med et samlet areal på 110.000 kvadratmeter.

Men for første gang nogensinde har industri og logistik faktisk været det næststørste segment med over 17 procent af den samlede transaktionsvolumen, mod 15 procent i kontorsegmentet og 12,5 procent indenfor butik, skriver Colliers.

– Segmentet for industri og logistik er i høj grad domineret af international kapital, herunder nogle af de største globale investorer, udtaler Peter Winther.

– Også på kontormarkedet er der stor international interesse, men det er dog værd at notere, at betydende hjemlige spillere som Jeudan, ATP Ejendomme og Industriens Pension stod for tre af de største transaktioner i dette segment.

I andet kvartal 2022 var ikke mindre end 81 procent af transaktionsaktiviteten rettet mod de mest sikre investeringsejendomme med stabilt afkast og lav risiko, de såkaldte ”core” investeringsejendomme. I 2021 var andelen af core ejendomme 72 procent og i første kvartal 2022 kun 63 procent.