Italiensk kunstner bag vægmaleri i nyt kontorhus i Aalborg

Den italienske kunstner Agostino Iacurci netop lagt sidste hånd på et stort vægmaleri i kontorbygningen Kant på Østre Havn i Aalborg.

Den italienske kunstner Agostino Iacurci er blandt andet kendt for sine samarbejder med Apple, Adidas, Hermès, Einaudi, Herman Miller, Penguin books, Starbucks og The New Yorker. Gennem en årrække har han lavet illustrationer for den store italienske avis La Repubblica, og nu har han sat sit præg på Østre Havn i Aalborg.

Her har Agostino Iacurci netop lagt sidste hånd på et monumentalt vægmaleri i det store centrale trapperum i kontorbygningen Kant på hjørnet af Nyhavnsgade og Musikkens Plads. A. Enggaard, MOE og C.F. Møller Architects står bag byggeriet, der står klar i løbet af foråret. Det skriver A. Enggaard, CF Møller Architects og Væg Contemporary Art Gallery i en pressemeddelelse.

Allerede i sommeren 2021 startede planlægningen af kunstværket i samarbejde med Lars Bonde, som er indehaver af Væg Contemporary Art Gallery i Aalborg. Den konkrete væg er mere end 20 meter høj og fem meter bred – og kan ses fra alle bygningens seks etager. Udfordringen har blandt andet været at skabe et værk, som kan opleves fra forskellige vinkler og perspektiver.

– Det er altid godt, når man specifikt indtænker kunsten fra start. Det er desværre ikke altid tilfældet. I udgangspunktet er mulighederne jo legio. Lysinstallation, keramisk relief, maleri etc. Det handler om at få defineret “det kreative rum”. Hvilken energi skal rummet have?, lyder det fra Lars Bonde.

Han suppleres af Søren Tortzen, afdelingsleder C.F. Møller Architects:

– Ønsket har været, at kunstværket bliver det bærende i rummet, kun suppleret af en skulpturel ståltrappe der fører en helt op i Sky Lounge på øverste etage. Fra trappen og reposerne vil man kunne opleve kunstværket i mindre bidder og helt tæt på.

Også bygherre og totalentreprenør på Kant, A. Enggaard, glæder sig over det det nye værk, der er et udtryk for virksomhedens fokus på kunst i byudvikling.

– Kunst er et vigtigt element for os, når vi udvikler bydele og det gælder både i og på bygninger og i byrum. I den forbindelse allierer vi os med dygtige og kreative mennesker, og det er altid fantastisk at se, hvordan deres visioner og evner kan bidrage til at gøre nye bydele, byrum og bygninger mere levende og attraktive, siger afdelingschef i A. Enggaard Anton Hessellund.

Italienske Agostino Iacurci har med hjælp fra naturvejleder Esben Buch og landskabsarkitekt Karen Luise Winther Høgsbro valgt et motiv med seks planter, der findes i nærområdet: Hamp hjortetrøst, kattehale, gul iris, eng nellikerod, gul frøstjerne og hulkravet kodriver.

Værket har fået titlen “The Garden of Aalabur” med reference til fjordens betydning for Aalborg og med reference til byens oprindelige navn fra de første mønter, som blev slået tilbage i 1035 (Alabu – Aalabur).

Om Agostino Iacurci

Uddannet fra Visual Art på the Academy of Fine Arts i Rom.

Hans praksis omfatter en række discipliner og medier – primært maleri, tegning, grafik, skulptur og installationer. Herunder også et omfattende virke med udendørs vægmaleri

Udstillet solo- og gruppeudstillinger på gallerier i blandt andet New York, Mexico City, Berlin, Milano, Rom.

Åbner soloudstillingen “Alien Horti Picti” i Berlin 16. marts 2023 på galleri Robet Grunenberg.

Agostino Iacurci har opført en lang række markante vægmalerier og installationer rundt om i verden – blandt andet Ludwigs-Hack-Museum, Ludwigshafen, Tyskland (2021); Life is Beautiful, Las Vegas, USA (2021); Principal Place, London, England (2020); Yakutsk Biennale, Yakutsk, Rusland (2017); Distrito Tec University, Monterrey, Mexico (2016); Govind Puri Metro Station, New Delhi, Indien (2016); Istituto Mario Penna, Belo Horizonte, Brasilien (2014); Fubon Art Foundation, Taipei, Taiwain (2012).

Kilde: A. Enggaard, CF Møller Architects og Væg Contemporary Art Gallery.