Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune. Foto: PR.
Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune. Foto: PR.

Gennem lodtrækning udtrækkes hvert år 36 københavnere til at sidde i Klimaborgertinget. I 2023 har Klimaborgertinget arbejdet med spørgsmålet: ”Hvordan ser det gode københavnerliv ud med en langt mindre udledning af drivhusgasser fra forbruget af bl.a. mad, bolig og transport, og hvordan når vi bedst derhen sammen?’

Efter måneders arbejde har Klimaborgertinget nu afleveret sine anbefalinger til politikerne på Københavns Rådhus.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

På ønskesedlen er blandt andet flere reparationsværksteder på genbrugspladserne, flere bofællesskaber for både seniorer og børnefamilier og bilfri cykelboulevarder.

– Jeg er meget taknemmelig for, at så mange københavnere har stillet op til Klimaborgertinget, og også at de, der blev udvalgt, har brugt så meget tid på at arbejdet. Vi politikere har virkelig brug for at høre fra københavnerne, hvilke klimatiltag der giver mening i deres liv og hverdag, siger Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i København.

Læs også: Barfod vil åbne skjulte vandløb og åer i København

Borgerrepræsentationen har vedtaget tre pejlemærker for Klimaplan 2035, og et af dem er, at halvere udledningerne fra københavnernes forbrug.

Med budget 2023 blev det vedtaget, at der skal udvikles og etableres et klimaborgerting i forbindelse med den nye Klimaplan 2035 for at sikre et fundament for langsigtet involvering af københavnerne særligt med fokus på de forbrugsbaserede udledninger.

– Der er kommet rigtig mange gode forslag, og jeg kan godt allerede nu love, at jeg vil arbejde for at flere af dem bliver til virkelighed, siger Line Barfod.

Nye ideer

Klimaborgertinget har ifølge Københavns Kommune fokuseret på forbrugskategorierne ”mad, bolig og transport”, da der er solidt fagligt belæg for, at det er de typer af forbrug, der medfører mest CO2-udledning direkte fra borgerne.

Klimaborgertingets vision for det gode københavnerliv er at bo på færre kvadratmeter, køre mere på cykel og spise mere grønt.

Læs også: Overset bydel i København skal have et løft

– Jeg har hele tiden arbejdet for mere deling i hverdagen af alt fra biler til værktøj, bilfri gader og flere bofællesskaber. Men der er også nogle sjove og overraskende forslag om for eksempel at bruge udfordringer og gamification til at engagere flere, som jeg ikke selv havde tænkt på, og som jeg vil tage med mig, siger Line Barfod.

Borgertinget gennemføres efter bestemte principper besluttet i regi af OECD. Metoden skal sikre armslængde mellem tingets arbejde på den ene side og interesser blandt politikere og forvaltning på den anden.