Minister vil have mere natur og blandede boliger i byerne

Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, mødes med borgmestrene i landets fire største byer. Bynatur og blandede boliger er på dagsordenen.

Grønthandlerne forlod i 2016 Grønttorvet i Valby, og projektudviklerkoncernen FB Gruppen har efterfølgende stået for omdannelsen af det gamle industrikvarter i Valby til en ny bydel med omkring 2.200 boliger.

Den 12. april udgjorde bydelen rammen for et møde mellem minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), og overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Grønne byrum, blandede boliger og mere natur på bydelens tage var på dagsordenen.

Det skriver By-, Land og Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Fastfood-kæde vil plante mikroskove i danske byer

– Da jeg blev udnævnt som minister tilbage i november måned, fik ministeriet også tilført et “by” i titlen. Jeg har som minister fået ansvar for både byerne og landdistrikterne, og begge steder gælder det, at jeg vil lytte til kommunernes udfordringer, udtaler Morten Dahlin.

Besøget i Valby er en del af ministerens rundtur til landets fire største byer, hvor han mødes med borgmestrene. Han ønsker at få et indblik i kommunernes udfordringer i forbindelse med byudvikling.

– Med besøgene i landets fire største byer ser jeg frem til at få indblik i borgmestrenes planer for deres by. Jeg er blandt andet nysgerrig på at høre, hvordan byerne arbejder med blandede boligformer og grønne byrum.

Læs også: Tænketank: Presset biodiversitet kræver den største arealomlægning i Danmark i nyere tid

Ministeren har ifølge meddelelsen fokus på, at lovgivning nogle gange kan være et unødigt benspænd for lokale ønsker og behov.

Det er kommunernes opgave at sikre, at bydele og lokalområder udvikles i den rigtige retning, og derfor var han i Valby optaget af at få overborgmesterens syn på, hvordan der kan skabes endnu bedre rammer for udviklingen af landets hovedstad og byomdannelsesprojekter som Grønttorvet i Valby.

Læs også: Forskere: Grønne områder i byerne er med til at øge klimaforandringerne

– Vi ved, at adgang til natur er med til at skabe attraktive byer. Naturen bidrager på mange måder til kvalitet i byerne, så naturen skal sikres og fremmes, når vi udvikler og omdanner, udtaler Morten Dahlin.

– I december 2023 vedtog Folketinget en række ændringer af planloven, så det blandt andet bliver nemmere at skabe mere bynatur. Med de nye regler har vi ønsket at understøtte kommunernes arbejde med at sikre naturkvaliteter i byen. Jeg er meget optaget af, hvordan vi kan komme endnu længere i forhold til at sikre mere bynatur, afslutter ministeren.