Museet Flugt i Oksbøl er klar til indvielse

BIG - Bjarke Ingels Group har tegnet museet Flugt - Refugee Museum of Denmark i Oksbøl. Nu er flygtningemuseet klar til at blive indviet med royalt besøg.

BIG – Bjarke Ingels Group har i samarbejde med Ingeniør’ne tegnet museet Flugt – Refugee Museum of Denmark. Museet i Oksbøl på den jyske vestkyst indvies lørdag den 25. juni, hvor dronning Margrethe klipper snoren. Det oplyser Vardemuseerne i en pressemeddelelse.

Dronningen får ved indvielsen selskab af Tysklands vicekansler Robert Habeck, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), den tyske minister for internationale kulturspørgsmål Katja Keul og arkitekt Bjarke Ingels.

Museet skal blandt andet formidle historien om de 250.000 civile tyskere, som slutningen af Anden Verdenskrig ankom, til Danmark efter en dramatisk og voldsom flugt. 35.000 af dem endte i Oksbøllejren. Det er i lejrens oprindelige hospital, at Flugt nu er opført.

Flugt – Refugee Museum of Denmark. Visualisering: BIG - Bjarke Ingels Group.
Flugt – Refugee Museum of Denmark. Visualisering: BIG – Bjarke Ingels Group.

Med den historiske lejr som ramme fører museet formidlingen af flygtningehistorier op til i dag. Gennem personfortællinger møder vi de mennesker, der er flygtet til Danmark fra lande som Rusland, Tyskland, Ungarn, Vietnam, Chile, Libanon, Iran, Bosnien, Syrien, Afghanistan og helt aktuelt Ukraine.

– Med Flugt vil vi fortælle den for mange ukendte historie om den største flygtningestrøm, Danmark nogensinde har modtaget. Men Flugt ser ikke alene tilbage. Flugt er forankret i nutiden. Vi formidler de universelle fortællinger om det at være et menneske på flugt. Fortællinger, som vedrører os alle – uanset herkomst og nationalitet. Vi vil gøre tal til mennesker, udtaler Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne, i pressemeddelelsen.

Flugt – Refugee Museum of Denmark. Visualisering: BIG - Bjarke Ingels Group.
Flugt – Refugee Museum of Denmark. Visualisering: BIG – Bjarke Ingels Group.

Det forventes, at 100.000 gæster årligt vil besøge museet, der har modtaget støtte fra Den danske stat, den tyske stat, Varde kommune, delstaten Schleswig-Holstein, Augustinus Fonden, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, Michael Jebsen Fonden, Nordea Fonden, Herman Niermann Stiftung og William Demant Fonden. Prisen for museet ligger i omegnen af 100 millioner kroner.

Om indvielsen af Flugt

  • Til indvielsen deltager: Dronningen, Tysklands vicekancler Robert Habeck, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen, tysk minister for internationale kulturspørgsmål Katja Keul og museets arkitekt, Bjarke Ingels.
  • Den tyske stat og delstaten Slesvig-Holsten har ekstraordinært støttet opførelsen af museet med 11 millioner kroner.
  • Tinker Imagineers står bag udstillingsdesignet.
  • Udstillingen “Flygtninge til alle tider” fortæller med udgangspunkt i FN’s flygtningekonvention historien om flygtningestrømme gennem det seneste århundrede.
  • Oksbøllejren eksisterede fra 1945-1949. Den husede igennem årene op mod 100.000 tyske flygtninge. Da lejren var størst, svarede den til Danmarks femtestørste by.
  • Læs mere om Flugt – Refugee Museum of Denmark på www.flugtmuseum.dk.