I disse uger er OKNygaard i færd med at lægge sidste hånd på deres arbejde i Odder Folkepark, som officielt bliver indviet næste forår. Udførelsen af projektet har været i gang siden august 2022.
Det skriver anlægsgartneren i en pressemeddelelse.
Ifølge Henrik Vittrup, projektleder på Odder Folkepark, er det et særligt projekt for OKNygaard.
– Målet var at skabe en folkepark centralt i byen, hvor man også trækker naturen helt tæt på. Der er arbejdet med naturgenopretning i form af genslygning af åforløb, klimatilpasning og biodiversitet – alt sammen i mindre skala, men det betyder, at naturen – også den mere utæmmede slags – kommer helt tæt på borgerne, udtaler han i meddelelsen.
Der er stadig hegn og afspærringer i parken, oplyser OKNygaard. Det skyldes, at der fortsat bliver arbejdet på de sidste elementer – blandt andet det store overdækkede område Rådhusmøllen.
Tidligere var arealet præget af en grå belægning, men i dag risler vandet afsted på åstrækningen, som kan passeres via to broer. et genslynget åforløb er skabt med formålet om at bringe flere af naturens elementer frem, skabe rekreativ værdi og bidrage til lokal håndtering af regnvand, skriver OKNygaard.
– Vi har genslynget et stykke af åen og udlagt gydegrus, så den i højere grad kan trække fisk til. Der er regnvandsbede til nedsivning af regn- og overfladevand, der både kan håndtere det typiske regnvejr og de større hændelser. Der er enggræsarealer og blomstereng for at styrke biodiversitet, og så er der selvfølgelig en masse områder til leg og ophold med terrasser, borde og bænke. Derudover er der arbejdet med genanvendelse, fortæller projektleder Henrik Vittrup.
– Alle de gamle lygtepæle er pillet ned, renset malet og genopsat. Der er også brugt en del af de gamle bundopbygninger i området i form af stabilgrus og bundsand. Vi var nødsaget til at fælde nogle af de store træer, men stammerne ligger nu i parken til glæde for svampe og insekter. For os som anlægsgartner er det altid spændende at arbejde med et projekt, der rummer så mange forskellige elementer, der skal gå op i en højere enhed.
Han håber, at den nye folkepark kan være med til at give eftertanke til forbipasserende.
– Selvom projekter som dette kun løser en lille del af vores samlede klima- og biodiversitetsudfordringer, så er det et vigtigt bidrag, som vi håber er med til at flytte folks syn på naturen og hvordan en park ’bør’ se ud. Nogle kunne måske ønske sig et mere stramt udtryk, men det er helt bevidst, at BOGL Arkitekter har designet et mere naturligt og vildt udtryk, afslutter Henrik Vittrup.