Nordstern skal renovere badeværelserne i 320 boliger i Afdeling 23 på Østerbro for AAB.
Nordstern skal renovere badeværelserne i 320 boliger i Afdeling 23 på Østerbro for AAB.

AAB’s Afdeling 23 er opført i 1925 og består af fire karréer med i alt 388 boliger på ydre Østerbro i København. Afdelingen skal renoveres for godt 248 millioner kroner, og det er især badeværelserne, der står over for en overhaling.

Badeværelserne i en af karréerne blev istandsat og fik nye vand- og afløbsinstallationer i 2013, men Nordstern skal stå for en gennemgribende ombygning og renovering af badeværelserne i de øvrige 320 boliger.

Det oplyser entreprenørvirksomheden i en pressemeddelelse.

– Når vi planlægger store ombygninger og renoveringer i vores afdelinger kommer vi ingen vegne uden opbakning fra vores beboere. Det er deres hverdag, der bliver påvirket, og derfor skal de tages med på råd, udtaler Andreas Damm, AAB’s byggechef.

– I afdeling 23 har vi eksempelvis haft et utroligt fint samarbejde med afdelingsbestyrelsen, som har været meget aktive i tilblivelsen af renoveringsprojektet.

Læs også: Nordstern skal bygge ny skole

Projektets omfatter også etablering af nye trappeadgange til kælder og loft, udskiftning af vand- og varmeinstallationer, samt implementering af nye ventilationssystemer, der skal give et sundere indeklima og gøre bebyggelsen mere energieffektiv.

Bygningerne har en bevaringsværdi på SAVE3. Det er der taget højde for i renoveringsprojektet, hvor man omdanner og udvider de eksisterende, trange badeværelser gennem inddragelse af bagtrapper.

– Det gode samarbejde med AAB og rådgiverne på dette projekt er grundstenen i den proces, der i sidste ende skal skabe værdi for beboerne, samtidig med at vi bevarer og fornyer vores bygningsarv, siger koncerndirektør Torben Modvig fra Nordstern.

I tæt samarbejde har AAB, Nordstern, og Arkitema, sammen med underrådgivere Cowi og Fjord Ingeniører, forpligtet sig til at gennemføre dette projekt under Molt Wengels samarbejdsmodel for integreret byggeri, fremgår det af pressemeddelelsen.

Læs også: Nordstern overtager byggeri af konkursramt boligprojekt

– At arbejde i krydsfeltet mellem bevaring og modernisering af smukke bebyggelser som AAB 23, er en af Arkitemas kernekompetencer, og noget vi er passionerede omkring, udtaler partner og administrerende direktør Glenn Elmbæk fra Arkitema.

Beboerne bliver midlertidigt genhuset, mens renoveringen står på.

Projekteringen af projektet forventes afsluttet i 2025, med byggestart i august 2025. Hele renoveringen forventes at være afsluttet i efteråret 2027.

Afdeling 23 består af 380 familieboliger og otte ungdomsboliger. Boligtyperne spænder fra et-rums boliger på 38 kvadratmeter til seks-rums boliger på 219 kvadratmeter. De fleste af boligerne er dog to- og tre-rums boliger på mellem 51 og 102 kvadratmeter.