Ny bydel får byggetilladelse efter 11 års ventetid

En helt ny bydel med omkring 200 boliger kan nu realiseres på en grund, hvor der tidligere lå en kød- og benmelsfabrik.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Fra venstre: Professor og arkitekt Jan Gehl, byplanlægger og projektchef Marianne Rønnow Markussen fra Grandville og bygherre Jørgen Bak Rasmussen, der står med den helt friske byggetilladelse. Foto: Mediehuset Wiegaarden.
Fra venstre: Professor og arkitekt Jan Gehl, byplanlægger og projektchef Marianne Rønnow Markussen fra Grandville og bygherre Jørgen Bak Rasmussen, der står med den helt friske byggetilladelse.
Foto: Mediehuset Wiegaarden.

Gennem selskabet Wiegaarden Ejendomme har bygherre Jørgen Bak Rasmussen udviklet planen for en helt ny bydel med navnet Ny Blaakilde ved Mariager Fjord i Hobro.

Projektet er udviklet i samarbejde med arkitekt Jan Gehl, Grandville, Realmæglerne Carsten Andersen og totalrådgivere fra Atra Arkitekter.

Desuden har Everyday Studio, Sted By- og Landskabsarkitekter, Kjær & Richter, Viborg Ingeniørerne og TL Byg været inde over processen.

Efter 11 år og seks måneders ventetid er er byggetilladelsen fra Mariagerfjord Kommune nu i hus. Det kom den den 5. november, oplyser bygherren i en pressemeddelelse.

Den nye bydel Ny Blaakilde mellem Mariager Fjord og Hobro Østerskov. Illustration: Flowstudio.
Den nye bydel Ny Blaakilde mellem Mariager Fjord og Hobro Østerskov. Illustration: Flowstudio.

– Det er en stor dag for alle involverede. Vi har arbejdet utrætteligt for at nå hertil, og vi ser frem til at påbegynde byggeriet og skabe en fantastisk ramme for fremtidige beboere, udtaler Jørgen Bak Rasmussen.

– Det var godt nok en hård omgang for mit iværksætter-gen at skulle vente så længe på tilladelsen, men nu kan vi endelig komme i gang.

Projektet sigter mod “at forvandle området ved Mariager Fjord til et attraktivt bosted” efter Jan Gehls principper om livet mellem husene og lave byer for mennesker, oplyses det.

Tidligere skitse af stræde i den nye bydel, Ny Blaakilde: Illustration: Kjær & Richter.
Tidligere skitse af stræde i den nye bydel, Ny Blaakilde: Illustration: Kjær & Richter.

Bydelen indrettes med en blanding af boliger, grønne områder og fælles faciliteter. Salthallen er allerede igang som et moderne forsamlingshus og spillested.

Bolig- og erhvervsområdet Ny Blaakilde, der omkranses af Gasværksvej, Blåkildevej og Mariager Fjord og Hobro Østerskov, vurderes at kunne rumme cirka 200 boliger.

Lokalplanen for det 55.000 kvadratmeter store areal, hvor der samlet set må bygges 23.600 kvadratmeter, blev vedtaget i sommeren 2020.

Et par år senere blev der ansøgt om dispensation fra lokalplanens bestemmelser om antal etager for den østligste boligbebyggelse i området fra tre til fire etager.

Generelt må der bygges i to-fire etager i området som helhed. Inden for et enkelt byggefelt tillades dog byggeri i op til seks etager.

Tidligere skitse af stræde i den nye bydel, Ny Blaakilde: Illustration: Kjær & Richter.
Tidligere skitse af stræde i den nye bydel, Ny Blaakilde: Illustration: Kjær & Richter.

Rygraden i bebyggelsesplanen er de nord-sydgående stræder, som forbinder fjorden med skoven. Stræderne vil være bilfrie – med undtagelse af ærindekørsel i meget begrænset omfang.

For enden af hvert stræde mod Mariager Fjord skal der anlægges en såkaldt fjordplads.

Også de lokale ejendomsudviklere Jacob N. Jacobsen og Jakob Rømsgaard har købt en grund i Ny Blåkilde-området i Hobro af Mariagerfjord Kommune.

Lokalplanområdet har tidligere været anvendt som kød- og benmelsfabrik og efterfølgende som renseanlæg. De tidligere industribygninger er fjernet, og området fremstår ryddet og ubearbejdet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling