Ny Ikea ved Dybbølsbro dækkes af solceller

Ikeas nye varehus ved Dybbølsbro i København åbner i sensommeren 2023. Varehuset dækkes blandt andet af 1.450 kvadratmeter solceller.

Taget på Ikeas nye cityvarehus er nu blevet belagt med 1.450 kvadratmeter solceller, der skal dække cirka 25 procent af bygningens strømforbrug til belysning, ventilation og pumper. Monteringen af solceller markerer en milepæl for byggeriet, der ventes at stå færdigt i sensommeren og opnå den anerkendte miljøcertificering BREAAM ”Outstanding”, skriver den svenske kæde i en pressemeddelelse.

– Vi er glade for at være nået hertil efter mange års planlægning og visioner for byggeriet. Nu kan vi snart sætte strøm til Ikea København med etableringen af solcellerne, som skal generere vedvarende energi til varehuset, udtaler varehuschef for Ikea København John Kristian Sørensen.

Ifølge John Kristian Sørensen har de energieffektive løsninger været en hel central del lige fra begyndelsen.

– Fra start har det været ambitionen at tænke smarte løsninger ind i alle elementer af byggeriet. Det gælder for eksempel energiforsyningen, men også fjernkøling af varehuset fra havvand, der er mere klimavenligt end traditionel køling. Med etableringen af solcellerne har vi nået en markant milepæl og er et skridt nærmere åbningen af cityvarehuset, siger John Kristian Sørensen.

LÆS OGSÅ: IKEA FASTHOLDER IGEN HØJ OMSÆTNING I DANMARK I 2022

Ikea har en målsætning om, at kæden i 2030 skal være “en cirkulær og klimapositiv forretning”. Det har også været udgangspunktet for byggeriet af Ikea København.

– Opførelsen af Ikea København er en vigtig læring på vores rejse mod at blive en cirkulær og klimapositiv forretning i 2030. Det handler både om, hvordan vi bygger i fremtiden, men naturligvis også om, hvordan vi fremover kan inspirere vores kunder til at træffe mere klimavenlige valg. Begge områder bliver Ikea København et fyrtårn for, siger John Kristian Sørensen.

Så kommer den kommende Ikea ved Dybbølsbro i København til at se ud. Visualisering: Dorte Mandrup.
Så kommer den kommende Ikea ved Dybbølsbro i København til at se ud. Visualisering: Dorte Mandrup.

Det kommende varehus vil indeholde tre etager med inspiration, restaurant og caféområder samt indendørs og udendørs opholdspladser.

På taget af det kommende varehuse etableres desuden en taghave med træer og buske, der skal bidrage til at skabe biodiversitet i byen. Tanken er, at varehuset skal være “et grønt åndehul i hjertet af København”.

Taghaven bliver et centralt element med bænke og udsigt over byen. Der er mulighed for at besøge taghaven fra nabobygningerne eller tage et hvil i den nye park med træer og buske på toppen af Ikea.

Varehuset er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter.

Om Ikea København

Miljøcertificering – Byggeriet forventes at opnå BREEAM certificeringen ”Outstanding”, der er den højeste karakter inden for en af de mest anerkendte miljøcertificeringer i verden.

Solceller – 1.450 kvadratmeter solceller på taget vil dække cirka 25 procent af bygningens strømforbrug til belysning, ventilation og pumper.

Fjernkøling – Nedkølingen af varehuset vil ske med fjernkøling fra vand, der køles i et centralt anlæg, hvor kølingen primært er baseret på koldt havvand.

Vild natur – 250 hjemmehørende træer og buske bliver plantet i taghaven for mere biodiversitet i byen og øget optag af CO2 fra luften.

Facaden – 25 procent af facaden dækkes med grøn beplantning.

Cykler – Området omkring varehuset har plads til 500 cykelparkeringspladser, så Ikea imødekommer københavnernes foretrukne transportmiddel (kun en ud af tre af byens husholdninger har bil). Der vil desuden være 11 ladcykler med elmotor til udlån.

Affald – 85 procent af alt affald forventes at blive genanvendt.

Kilde: Ikea.