Planklagenævn spænder ben for stor havneudvidelse i Aarhus

Planklagenævnet har tirsdag underkendt det plangrundlag, som skulle gøre det muligt at udvide Aarhus Havn. Borgmester er forundret.

Planklagenævnet har underkendt plangrundlaget for udvidelsen af Aarhus Havn ved Østhavnen.

Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Det er indgivet i alt ni klager over lokalplanen og den miljørapport, som Aarhus Kommune har udarbejdet som grundlag for at udvide havnen med nye kaj- og landarealer på 140 hektarer.

Planklagenævnet angiver blandt andet, “at miljøvurderingslovens minimumskrav til en miljørapport ikke er opfyldt, og miljøvurderingen lider derfor af en væsentlig retlig mangel og er ugyldig”.

– Det er beklageligt, at klagenævnet har fundet anledning til at underkende plangrundlaget for udvidelsen af Yderhavnen. I afgørelsen peger nævnet på flere punkter, hvor plangrundlaget ikke lever til fulde op til kravene, og det vil vi nu sætte os detaljeret ind i. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt sige yderligere om, hvad afgørelsen kommer til at betyde for selve projektet ud over, at plangrundlaget ikke er gyldigt på nuværende tidspunkt, udtaler Torben Simonsen, kontorchef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune vil nu gennemlæse afgørelsen i samråd med Aarhus Havn og dennes rådgivere.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), udtrykker forundring over afgørelsen fra klagenævnet.

– Det er med forundring, at Aarhus Kommune i dag (tirsdag den 28. maj 2024, red.) har modtaget afgørelsen fra Planklagenævnet om udvidelsen af Aarhus Havn. I første omgang vil jeg afvente Teknik og Miljøs gennemlæsning af afgørelsen og afdelingens vurdering, men afgørelsen kalder selvfølgelig på en drøftelse med forligspartierne bag den politiske aftale om havneudvidelsen snarest muligt, hvilket jeg vil tage initiativ til, udtaler han.