Der bliver bygget 2.870 nye boliger i Egedal Kommune frem mod 2035. Det er forventningen i den seneste udgave af kommunens årlige boligprognose.

Ifølge prognosen vil Egedal Kommune dog ikke blive plastret til med parcelhuse. Dem vil der blot blive bygget 89 af. Til gengæld er rækkehuse tilsyneladende er i høj kurs i den nordsjællandske kommune. Dem bliver der bygget over 1.325 af. Derudover bliver der forventeligt bygget 1.420 etageboliger og 35 plejeboliger.

– For en god ordens skyld er det ikke nu, vi beslutter, hvor mange boliger, der skal bygges. Det gør vi i lokalplanerne, påpegede 2. viceborgmester og formand for Plan- og Byudviklingsudvalget Ulrik John Nielsen fra Lokallisten Ny Egedal, da byrådet skulle godkende prognosen den 31. januar.

En stor del af de nye boliger bliver bygget i Landskabsbyen tæt på Egedal Station. Industriens Pension og 2L Projektudvikling samarbejder om udviklingsområdet, hvor der i den sydlige del forventes at blive bygget 540 boliger i perioden 2026-2030, mens der i den nordlige del bygges 540 boliger i perioden 2032-2036.

Læs også: Disse kommuner er bedst til at tiltrække børnefamilier

Kildedal Nord realiseres i den nye prognose over fem år i stedet for syv år, men udviklingen er til gengæld blevet skudt tre år frem i tiden. Her forventes det nu, at der i perioden 2030-2034 vil blive bygget 75 parcelhuse og 260 rækkehuse.

På Toftehøjskolegrunden i Ølstykke er Dansk Boligbyg i totalentreprise i gang med at bygge 211 lejeboliger i projektet Plushusene for M+ Invest og NREP.

Endeligt er også Veksø Syd ligesom sidste år med i prognosen med 200 boliger. I den seneste prognose er indflytningen i disse boliger dog fremrykket fra 2030-2040 til den fem-årige periode fra 2027-2031.

Udvikling eller afvikling

Fremrykningen af Veksø Syd vakte ikke begejstring hos medlem af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, Jonathan Kristensen (SF).

– “Hvis man ikke udvikler, så afvikler man”. Det er argumentet, vi har hørt før, for at vi skulle fortsætte byudviklingen med den utrolige fart, som vi førhen har gjort. Den sætning har jeg tænkt over længe, og jeg forstår den stadig ikke. Hvad er det, vi afvikler? Er det skolerne? Næh, der kommer stadig mange børn til kommunen alligevel. Er det vores idrætshaller? Næh, jo flere borgere, der kommer, jo mindre tid får hver person i hallerne, sagde han på byrådsmødet.

– Alligevel blev der sat fuld tryk på byudviklingen i sidste byrådsperiode. Og helt ærligt, vi kunne ikke følge med i den fart, sagde han videre.

Læs også: Disse danske byer vokser mest

Medlem af Plan- og Byudviklingsudvalget, Ole B. Hovøre (V), ville gerne give sit bud på, hvordan sætningen “Hvis man ikke udvikler, så afvikler man” skal forstås. Han henviste til de danske kommuner, der ligger i det såkaldte “Udkantsdanmark”:

– Prøv at tage kontakt til de kommuner, hvor de ville gøre alt, for at de kunne udvikle. Det kan de ikke. Der er faktiske nogen steder, hvor du nærmest kan få foræret store arealer. Du skal nok ikke betale mere end en krone, hvis du gerne vil bygge nogle boliger, fordi det vil man gerne have til byen. Men det kan man ikke få. Der er ikke nogen, der vil bygge, for der er ikke nogen, der vil flytte dertil.

Det er tilsyneladende ikke et problem i Egedal Kommune, hvor befolkningstallet fra 2018 til 2022 ifølge Danmarks Statistik steg med 2.200 indbyggere.

Alene i 2022 voksede kommunen med næste 830 borgere, og i de første tre kvartaler af 2023 voksede kommunen med knap 330 indbyggere. Aktuelt har Egedal Kommune godt 45.500 indbyggere.