Illustration: KHR Architecture, EYP Health og Arup.
Illustration: KHR Architecture, EYP Health og Arup.

Efter gentagne forsinkelser og usikkerhed om økonomien har Region Hovedstaden i dag ophævet kontrakten med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher, som har været tilknyttet byggeriet af et nyt akuthus på 77.500 kvadratmeter på Bispebjerg Hospital i knap fire år.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Ifølge Region Hovedstaden har byggeriet i lange perioder stået helt stille, og totalentreprenøren er allerede mere end tre år forsinket. Samtidig er kvaliteten i det udførte arbejde faldet markant, oplyses det.

– Vi er i gang med et rigtigt vigtigt byggeri for patienter og medarbejdere, og det er ekstremt utilfredsstillende, at der nu er udsigt til, at patienter og medarbejdere skal vente endnu længere tid på at flytte ind i det nye akuthus. Men vi har simpelthen mistet tilliden til, at Rizzani de Eccher kan blive færdige indenfor en rimelig tid og økonomi – og i den rigtige kvalitet, så nu siger vi stop, udtaler regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Rizzani de Eccher har tidligere bygget Frederikssundbroen, men ifølge Region Hovedstaden er den store entreprenørvirksomhed kommet i økonomisk uføre. Det skyldes blandet andet, at de har haft aktiviteter i Rusland under Ruslands invasion af Ukraine.

Læs også: Sygehusbyggeri i Odense: Region har mistet troen på totalentreprenøren

De økonomiske problemer har medført, at en række af deres underleverandører ikke har fået betaling for arbejdet.

Region Hovedstaden har tidligere accepteret en ny tidsplan, men den bliver ved med at skride. Samtidig er der stor usikkerhed om økonomien, fortæller direktør i Region Hovedstadens Center for Ejendomme Mogens Kornbo.

– Siden vi indgik en tillægsaftale for ti uger siden, er de allerede fire-syv uger yderligere forsinket. Det holder simpelthen ikke. Samtidig har vi ikke tillid til, at de kan overholde budgettet. Med de massive forsinkelser, vi allerede har set, så er det svært at tro på, at det ikke allerede er blevet meget dyrere – og at det kun vil blive værre i fremtiden. Vi er meget bekymret for, at budgetoverskridelser i sidste ende vil ende på regionens bord; Særligt når vi tænker på, at Rizzani de Eccher er i væsentlige økonomiske vanskeligheder og endda er under en rekonstruktionsproces ved domstolene i Italien. Derfor mener vi, at det er nødvendigt at ophæve kontrakten, siger Mogens Kornbo.

Beslutningen får store konsekvenser for tidsplanen. Byggeriet forventes at blive forsinket med yderligere to-tre år. Samtidig vil det også få økonomiske konsekvenser, men det er for tidligt at vurdere, hvor meget det kommer til at koste, lyder det fra regionen.

Region Hovedstaden og Center for Ejendomme går nu i gang med at finde ud af, hvordan byggeriet bliver gjort færdigt hurtigst muligt og med mindst økonomisk risiko.