ReVærk vinder konkurrence om Sciencehytter i Aarhus

Arkitektfirmaet ReVærk har vundet en konkurrence om Sciencehytter i observatoriehaven i Aarhus. Udviklingen af Ole Rømer-Observatoriet går ind i næste fase.

Det aarhusianske arkitektfirma ReVærk har vundet en konkurrence om Sciencehytter i observatoriehaven i Aarhus.

Udviklingen af Ole Rømer-Observatoriet går dermed ind i sin næste fase med støtte fra fonde og andre bidragydere.

En del af projektet er etablering af nye Sciencehytter, som kan bruges af skoleklasser til formidlingsaktiviteter. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Det 110 år gamle Ole Rømer-Observatorium i Kongelunden i Aarhus er ved at blive restaureret ude og inde, hvor bygningen skal bringes tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Foto: Maria Randima, AU Foto, Aarhus Universitet.
Det 110 år gamle Ole Rømer-Observatorium i Kongelunden i Aarhus er ved at blive restaureret ude og inde, hvor bygningen skal bringes tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Foto: Maria Randima, AU Foto, Aarhus Universitet.

Reværks forslag blev valgt som vinder blandt tre forslag, hvor de to øvrige forslag kom fra henholdsvis Studio Heima og Tegnestue Rumgehør.

– Med projektet har det været ønsket at forbinde nysgerrigheden på det store univers med det jordnære. Heri ligger indlejret en fortælling om naturens egne materialer, og hvordan vi kan bebo vores jord med minimal miljømæssig påvirkning, udtaler arkitekt Simeon Østerlund Bamford fra ReVærk i meddelelsen.

– Vi ser frem til at arbejde videre med projektet i sammenhæng med restaureringen af observatoriet og den kommende sciencepark, udtaler han videre.

Vinderne af Sciencehytterne fra ReVærk: arkitekterne Anne Sophie Donslund, Mathilde Zink, Simeon Østerlund Bamford og Mathias Nørgård. Foto: PR.
Vinderne af Sciencehytterne fra ReVærk: arkitekterne Anne Sophie Donslund, Mathilde Zink, Simeon Østerlund Bamford og Mathias Nørgård. Foto: PR.

Restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus løber op i 17 millioner kroner og er fuldt finansieret med støtte fra en række fonde.

Fra efteråret 2023 skal skolelever kunne overnatte i de kommende sciencehytter, når de besøger Scienceparken og Ole Rømer-Observatoriet i Kongelunden i Aarhus.

– Det er vigtigt, at området kommer til at fremstå som en helhed – en samlet sciencepark og et sted, hvor man kan gå på opdagelse med alle sine sanser åbne, udtaler Bent Lorenzen, direktør, Science Museerne, Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

– Det er også spændende, at ReVærk arbejder med forskellige bæredygtige naturmaterialer så som kork, og at man har lavet et forslag, der er tilpas neutralt og taler ind i omgivelserne, slutter han.

De inviterede arkitektfirmaer

Studio Heima
Tegnestue Rumgehør
ReVærk Arkitektur

Bedømmelsen er foretaget af dommerkomitéen

Eske Møller, arkitekt og projektleder, Realdania
Bent Lorenzen, direktør, Science Museerne
Charlotte Trolle Olsen, Science Museerne

Finansiering

Restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udviklingen af Scienceparken i Aarhus er fuldfinansieret med 17 millioner kroner og støttes af:

Realdania: 4,5 millioner kroner

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond: 4 millioner kroner

Nordea-fonden: 2 millioner kroner

Salling Fondene: 2 millioner kroner

Kongelunden, Aarhus Kommune: 1 million kroner

Aarhus Universitet: 3,5 millioner kroner

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet er tydeligere at sætte observatoriet på landkortet som et stykke af Aarhus´ og Aarhus Universitets kulturarv og i det hele taget styrke sammenhængskraften med Kongelunden og Aarhus. Anton Rosens ikoniske bygning og omgivelserne omkring observatoriet skal være en sciencepark og platform for formidling af naturvidenskab af allerhøjeste kvalitet i naturskønne, historiske omgivelser.

Læs mere på scienceparken.dk.

Kilde: Aarhus Universitet Science Museerne.