Tvivl om tilskuerkapaciteten på nyt stadion i Aarhus

Hvor mange tilskuere skal der være plads til på det kommende stadion i Aarhus? Kongelundens styregruppe og AGF er ikke helt enige om kapaciteten.

Ifølge Jyllands-Posten er der uklarhed om kapaciteten på det nye stadion, der skal bygges i Aarhus. Som Dansk Byudvikling tidligere har skrevet, fremgik det af konkurrenceprogrammet, at kapaciteten var fastsat til 20.000 tilskuere med mulighed for at udvide til 22.000 siddende tilskuere eller 24.000 tilskuere med ståpladser.

Ifølge Jyllands-Posten besluttede Kongelundens styregruppe dog på sit seneste møde i december, at det vil være for dyrt at få mulighed for op til 24.000 tilskuere. Det vil koste 30-50 millioner kroner og skubbe til tidsplanen, lyder en vurdering fra Rambøll.

– Men vi kigger fortsat på mulighederne sammen med blandt andet AGF, der selvfølgelig gerne vil have den størst mulige kapacitet. 24.000 tilskuere kommer vi ikke op på, men vi kigger på, hvad der er muligt indenfor rammerne, og målet er, at der kan blive plads til omkring 22.000 tilskuere, siger Hardy Pedersen, konstitueret projektdirektør for Kongelunden, til Jyllands-Posten.

AGF håber dog stadig på en løsning, hvor der kan findes plads til 24.000 tilskuere, når behovet er der, fortæller klubbens projektchef, Bo Jensen, til Jyllands-Posten.

– Hvis der kan etableres 22.000 siddepladser, og vi så konverterer nogle af dem til ståpladser, vil vi kunne skabe op mod 2.000 pladser ekstra i stemningsafsnittene og dermed nærme os de 24.000 tilskuere, som også har været meldt ud som et mål. Vi havde fire udsolgte hjemmekampe i efteråret 2022 og tror på, at vi kan sælge 24.000 billetter til de største kampe på det nye stadion, så det er også en fremtidssikring, siger han til avisen.

I denne sæson har AGF foreløbigt et tilskuergennemsnit på 14.180 tilskuere per hjemmekamp. På det eksisterende Ceres Park er der plads til 19.433 siddende tilskuere, men den kapacitet er flere gange blevet udfordret af efterspørgslen på billetter fra fodboldglade aarhusianere.

I december sidste år blev et hold bestående af Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco udpeget til at tegne det nye stadion i Aarhus. Det skal efter planen stå klar til at tage imod både fodboldspillere og fans i 2026.

Det nye stadion kommer samlet til at koste 650 millioner kroner, hvoraf 585 millioner kroner afsat til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen, mens den resterende del går til nedrivning af det eksisterende stadion og bygherrerelaterede omkostninger.