Et arealudviklingsselskab skal stå for udviklingen af Pier 3 på Aarhus Ø. Foto: Aarhus Kommune.
Et arealudviklingsselskab skal stå for udviklingen af Pier 3 på Aarhus Ø. Foto: Aarhus Kommune.

AP Pension er sammen med Bricks og Voluntās samt Anders Holch Povlsens Heartland og Kilden & Hindby ved at indgå en samarbejdsaftale med Aarhus Kommune om udviklingen af Pier 3.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I løbet af det kommende år, skal holdet sammen med Aarhus Kommune færdiggøre en udviklingsplan for hele området, der strækker sig over 106.610 kvadratmeter.

– Pier 3 ligger lige i smørhullet mellem midtbyen og Aarhus Ø. Derfor er det en strategisk vigtig plads, der skal forbinde Aarhus Ø med resten af byen. Vi ved, at der er mange ønsker og ideer til netop Pier 3, og dem skal vi have frem i den næste fase, udtaler Nicolaj Bang (K), rådmand, Teknik og Miljø.

I udviklingsplanen lægges der op til, at der skal bygges mellem 140.000 og 180.000 etagemeter i området, hvoraf 100.000 etagemeter skal være boliger. Rundt regnet kan der altså blive bygget omkring nye 1.000 boliger i området.

– Allerede i dag er Aarhus Ø fyldt med liv og aktivitet, og nu er der udsigt til, at det bliver endnu bedre. Pier 3 bliver en central bydel, der skal bygge bro mellem Aarhus Ø og midtbyen, og samtidig spænde over de mange ønsker, der er til området, udtaler borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S).

Heartland er allerede involveret i flere byggeprojekter i byen, og AP Ejendomme er involveret i flere arealudviklingsselskaber i samarbejde med blandt andet kommunerne Odense, Esbjerg og Randers.

– Vi ser store perspektiver i Pier 3, hvor vi for alvor kan bidrage med vores store erfaring i at drive arealudviklingsselskaber, hvor der er mulighed for fra start at kunne byudvikle på den helt store klinge, luder det fra administrerende direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson, der betegner projektet som “et fyrtårnsprojekt”.

Borgerne skal inddrages

Som noget af det første, sætter udviklerholdet gang i en ny inddragelsesproces, hvor brugere og borgere, fagpersoner og andre aktører skal involveres.

– Vi kommer til – sammen med kommunen – at gå helt anderledes til denne opgave, end man tidligere har set i Aarhus, og vi kommer til at stille mange spørgsmål i den kommende tid. For vi er enige om, at vi skal udvikle Pier 3 til et samlende og forbindende bykvarter, der spiller sine naboer bedre og realiserer visionen om Aarhus som en by forbundet med vandet, siger Rune Kilden.

I løbet af året vil der foruden temamøder også køre en række forskellige inddragelsesforløb – både fysiske og digitale. Nye metoder kan blive taget i brug.

– Med Morten Albæk og Voluntās som en central del af vores team kommer vi til at præsentere nye værktøjer til inddragelse – både af borgere og andre aktører – og vi vil benytte os af Voluntās’ modeller for at afkode og forstå, hvad et meningsfuldt bykvarter er for de kommende generationer af aarhusianere, der skal bo, arbejde, besøge og leve på Pier 3, siger Martin Busk.

Om udviklerteamet

Holdet består af AP Ejendomme og Anpartsselskabet af 6. februar 2024 ved Rune Kilden og Stine Hindby (Kilden & Hindby) og Heartland ved Anders Holch Povlsen.

Teamet har indgået aftale med Bricks og Voluntas som strategiske samarbejdspartnere. Teamet består herudover af de tre tværfaglige arkitektvirksomheder Cobe, BRIQ og Sleth, og Niras som ingeniør.

Derudover er Artelia tilknyttet som bæredygtighedsrådgiver, og Voluntas varetager processen omkring borgerinddragelse.

Om arealudviklingsselskab

Aarhus Byråd besluttede i sommeren 2022 at udvikle Pier 3 via et arealudviklingsselskab. På ydre Aarhus Ø har Aarhus Kommune udbudt byggeretter, der er solgt til forskellige udviklere. På Pier 3 vil Aarhus Kommune indgå i et arealudviklingsselskab med en privat partner.

Arealudviklingsselskabet vil udvikle og sælge byggeretter på Pier 3. Det skal sikre, at Pier 3 bliver en sammenhængende bydel. Der skal tænkes by før bygninger, så aarhusianerne får nogle attraktive byrum og et spændende byliv. Med andre ord så sikrer et arealudviklingsselskab, at Aarhus Kommune kan stille flere krav til, at byen hænger sammen – både bygningerne, byrummene og bylivet.

Den kommende udviklingsplan, som det valgte udviklerteam skal udvikle sammen med Aarhus Kommune, danner grundlag for, at parterne senere kan stifte et arealudviklingsselskab.

Om den kommende proces

Aftalen med udvikleren er samtidig startskuddet til at udarbejde en udviklingsplan sammen med Aarhus Kommune. Planen vil tage udgangspunkt i den tidligere borgerinddragelsesproces på Aarhus Ø, der mundede ud i seks strategiske temaer:

  • Et bykvarter forbundet med vandet og det maritime liv ved bugten
  • Et grønt bykvarter
  • Et foregangseksempel for bæredygtig byudvikling i Aarhus – klimamæssigt såvel som socialt
  • Et blandet bykvarter med varierede boligformer med spredning i beboersammensætningen og med forskellige anvendelser, der bidrager til bylivet
  • Et sundt bykvarter med plads til bevægelse på land og på vand
  • Et bykvarter, der udvikles i en åben proces og organiserer aktører i et tæt samarbejde

Tidsplan

Sommer 2024-sommer 2025: Det valgte udviklerteam udarbejder en udviklingsplan for Pier 3 sammen med Aarhus Kommune. Undervejs vil aarhusianerne have mulighed for at komme med ønsker og ideer til udviklingen.

Sommer 2025: Aarhus Byråd præsenteres for en udviklingsplan. En godkendt udviklingsplan danner grundlag for, at arealudviklingsselskabet kan stiftes.

Sommer 2025: Arealudviklingsselskabet bliver stiftet

Om Pier 3

  • Arealet på Pier 3 er 106.610 kvadratmeter
  • Molslinjen flyttede fra Pier 3 i efteråret 2020
  • Proces for udvikling af Pier 3 blev igangsat i efteråret 2022
  • I fremtiden kan Pier 3 blive hjem for cirka 2.500 beboere. Udviklingsplanen kan indeholde mellem 140.000 og 180.000 etagemeter, hvor minimum 100.000 etagemeter skal være boliger (heraf 25 procent almene boliger).

Kilde: Aarhus Kommune.