Aalborg Historiske Museum med nye koblede vinduer

Aalborg Historiske Museum har gennemgået en større renovering og blandt andet fået nye koblede vinduer fra Bøjsø døre & vinduer. Med arbejdsteknikker, der blandt andet omfatter hestehår og tjære, har det ført arkitekturen tilbage til bygningens oprindelige udtryk.

Hestehår, tjæret værk og andre gamle håndsværkstraditioner har været en del af en stor renovering af Aalborg Historiske Museum, der i mere end 100 år har haft til huse i en klassisk, bevaringsværdig bygning på Algade i hjertet af Aalborg.

Bygningens gamle vinduer er blevet renoveret, ligesom vinduerne på bagsiden af bygningen er blevet udskiftet med nye fra Bøjsø, oplyser vinduesproducenten i en pressemeddelelse.

Tømrer- og Snedkerfirmaet Poul Mortensen stået for det udførende arbejde, hvor gamle håndsværkstraditioner er blevet vækket til live for at tage hensyn til bygningens oprindelige historie og arkitektur.

– Det har været en utrolig spændende faglig opgave at renovere og udskifte vinduerne på museet, hvor kunsten blandt andet har været, at man ikke har måttet kunne se, at bygningen har fået istandsat og monteret nye vinduer. Det har betydet, at vi har arbejdet ud fra ultragamle håndværksmæssige metoder, således stilen føres tilbage til bygningens oprindelige udtryk. Her er de oprindelige vinduer på bygningens facade, som står flotte med specielle hjørnebånd og anverfer, blandt andet blevet lappet med dyvler, mens glasset er blevet håndkittet, siger tømrer Palle Mortensen fra Tømrer- og Snedkerfirmaet Poul Mortensen.

Aalborg Historiske Museum med nye koblede vinduer fra Bøjsø døre & vinduer. Foto: PR.
Aalborg Historiske Museum med nye koblede vinduer fra Bøjsø døre & vinduer. Foto: PR.

– Samtidig er de nye vinduer meget atypisk blevet sat i og stoppet med gammelt tjæret værk, hvorefter vi har fuget med en mørtelfuge, der er blandet op med hestehår – præcis som man gjorde i gamle dage. Det gør, at vinduerne får det ønskede æstetiske udtryk og samtidig kan trække vejret så at sige. Værket, som førhen blev anvendt til isolations- og tætningsmateriale omkring vinduerne i stedet for den traditionelle fuge, forhindrer nemlig dannelsen af råd og svamp og holder vand væk fra træværket. Derudover har Bøjsø placeret vinduernes sprosser i de nye vinduer, så de passer til sprosserne på facaden for dermed at sikre, at man ikke kan se, at vinduerne er udskiftet.

Aalborg Historiske Museum med nye koblede vinduer fra Bøjsø døre & vinduer. Foto: PR.
Aalborg Historiske Museum med nye koblede vinduer fra Bøjsø døre & vinduer. Foto: PR.

Bøjsø døre & vinduer, der i 50 år blandt andet har produceret det særlige koblede vindue til ældre og bevaringsværdige bygninger, har leveret de nye vinduer med en specialfremstillet profilering, så de matcher med vinduerne på facaden.

– Gennem årene er museets vinduer blevet vedligeholdt ved at lave tiltag, som kun i mindre grad tager højde for det æstetiske udtryk. Det har museet nu ønsket at lave om på, og derfor er de gamle vinduer blevet renoveret indvendigt og udvendigt, ligesom vinduerne på bagsiden er blevet udskiftet med nye, som er hvidmalet indvendigt og malet med en specialfremstillet grøn farve udvendigt, så stilen og udtrykket igen passer til den oprindelige arkitektur og æstetik fra 1900-tallet, siger direktør i Bøjsø døre & vinduer, Lasse Sørensen.

Foruden renoveringen og udskiftningen af vinduer er også museets facade blevet malet og renoveret.

Om renoveringen af Aalborg Historiske Museum

Bygherre: Aalborg Kommune
Entreprenør: Tømrer- og Snedkerfirmaet Poul Mortensen
Arkitekt: Arkitektfirmaet Knudsen & Østergaard
Vinduesleverandør: Bøjsø døre & vinduer