Siden 2008 har Himmerland Boligforening arbejdet med sociale og fysiske helhedsplaner i Aalborg Øst. Boligforeningen har i den forbindelse udviklet en model for, hvordan man ændrer udviklingen i et udsat boligområde. Tilgangen er blevet alment kendt og anerkendt som Aalborg-modellen. Nu modtager modellen også officiel hæder fra EU.

Himmerland Boligforening er således blandt de nominerede til “The New European Bauhaus Prizes”. Formålet med prisen er at hylde projekter, der er særligt eksemplariske for fremtidens byggeri i Europa, skriver boligforeningen i en pressemeddelelse.

– Aalborg-modellen dokumenterer, hvor afgørende det er med et solidt og respektfuldt samarbejde mellem boligforening, erhvervsliv, kommune og beboere, hvis man vil lykkes med at vende udviklingen i et udsat boligområde og skabe en blandet by, fortæller direktør i Himmerland Boligforening Ole Nielsen.

– Det har EU nu fået øje på, hvilket vi er utroligt stolte af. Men endnu større er det, hvis den ekstraordinære opmærksomhed på Aalborg-modellen kan være medvirkende til at bane vejen for nytænkning i fremtidens boligbyggerier rundt om i Europa.

Himmerland Boligforening er nomineret for den samlede omdannelse af Aalborg Øst og er en af tre finalister inden for kategorien “New European Bauhaus Champions” i undergruppen ”Prioritizing the places and people that need it the most”.

Her er der fokus på projekter, som allerede har udvist positive resultater, og det kan boligforeningen fremvise.

Tal fra Danmarks statistik viser, at antallet af personer i beskæftigelse steg med 56 procent i perioden 2012-2020. Derudover den gennemsnitlige husstandsindkomst steget med 36 procent i årene 2012-2021, mens antallet af personer med grunduddannelse som deres højeste uddannelsesniveau er faldet med 26 procent. I samme periode er antallet af personer, der anklages for en forbrydelse, faldet med 62 procent.

– Det østlige Aalborg har gennem de seneste år udviklet sig til et område med trygge områder og stor økonomisk vækst. En væsentlig drivkraft for denne transformation har været at sikre gode almene boliger og beboerdemokratiske processer i strategiske partnerskaber, siger Ole Nielsen.

– Det har ikke været en snuptagsløsning, men snarere resultatet af en mangeårig og målrettet indsats. Derfor glæder vi os nu over, at vi nu kan høste de positive resultater til stor glæde for områdets beboere.

Himmerland Boligforening er udvalgt blandt intet mindre end 1.500 projekter fra hele Europa. I finalen dyster den nordjyske boligforening mod to projekter fra henholdsvis Rumænien og Belgien. Vinderen kåres torsdag den 22. juni i Bruxelles.