Arkitektkonkurrence om nyt vikingeskibsmuseum er afgjort

Nu er arkitektkonkurrencen om ny vikingeskibsmuseum i Roskilde afgjort. Ny udstillingsbygning skal sikre de stormflodstruede vikingeskibe.

De gæve vikinger kunne sikkert modstå lidt af hvert, og deres skibe ligeså. Men over for klimaforandringer og tidens tand må de give op.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde rummer fem originale vikingeskibe. Skibene trues dog af stormflod, og de nedbrydes af lys.

Det skal der gøres noget ved med blandt andet en ny udstillingsbygning.

I marts 2023 modtog Vikingeskibsmuseet fem projektforslag, og i juni 2023 blev tre forslag udvalgt til at gå videre til den endelige fase af arkitektkonkurrencen.

Et hold med Lundgaard & Tranberg Arkitekter i spidsen er nu blevet kåret som vindere af arkitektkonkurrencen af Roskilde Kommune, Vikingeskibsmuseet og fire fagdommere.

Bygningen skal opføres i tilknytning til den eksisterende Museumshavn, Museumsø og Vikingeskibshal, fremgår det af Vikingeskibsmuseets hjemmeside.

– Roskilde Fjord er et enestående fjordlandskab i Danmark. I vikingetiden var fjorden bindeleddet mellem Roskilde By og verdenshavet. Det har været altafgørende for os, at den nye museumsbygning bidrager til, at de besøgende mærker denne forbindelse, udtaler partner og arkitekt Malene Hjortsø Kyndesen fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter i en pressemeddelelse.

– Allerede når man ankommer, møder man en langstrakt, let krummet bygning, som leder mod fjorden og indgangen til museet. Den langstrakte bygningskrop understøtter, at de fem vikingeskibe udstilles som en samlet flåde med deres naturlige retning mod verdenshavet. Rummet omkring skibene er luftigt og iscenesætter dem som den primære museumsoplevelse.

“Den nye udstillingsbygning og velkomstbygningen er led i den ambitiøse helhedsplan for Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Den samlede plan omfatter foruden velkomst- og udstillingsbygninger, også en transformation af den oprindelige Vikingeskibshal samt en landskabsbearbejdning, der vil give offentligheden endnu bedre adgang til kysten og fjorden, end det er tilfældet i dag. Det samlede projekt står færdigt i 2030”, skriver museet.

Den nye bygning til vikingeskibene bliver opført i træ, mens den eksisterende vikingeskibshal, der er tegnet af Erik Christian Sørensen, kan se frem til en fremtid med bearbejdninger, der respekterer de store arkitektoniske kvaliteter i bygningen. Transformationen bevarer 90 procent af betonen og 80 procent af murstenene.

I alt har det nye museum modtaget 310 millioner kroner i støtte til at sikre vikingeskibene.

Vinderteamet består af:

Hovedrådgiver, arkitektur: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Underrådgivere, landskab: Marianne Levinsen Landskab
Transformation: Christoffer Harlang Architects
Bæredygtighed: Aaen Engineering
Ingeniør: Niras
Formidling og udstillingsdesign: JAC Studios

Nyt Vikingeskibsmuseum har i alt modtaget 310 millioner kroner i støtte

Støtte fra private fonde

Villum Fonden støtter med 60 millioner kroner
Augustinus Fonden støtter med 50 millioner kroner
Aage og Johanne Louis-Hansen Fond støtter med 25 millioner kroner

Offentlig støtte til Nyt Vikingeskibsmuseum

Folketinget støtter med 150 millioner kroner i en finanslovsbevilling
Roskilde Kommune støtter med 25 millioner kroner

Kilde: Vikingeskibsmuseet.