Den samlede museumsoplevelse på Mosede Fort skal udvides med en ny museums- og restaurantbygning. Der skal afholdes den arkitektkonkurrence om projektet. Foto: Mosede Fort.
Den samlede museumsoplevelse på Mosede Fort skal udvides med en ny museums- og restaurantbygning. Der skal afholdes den arkitektkonkurrence om projektet. Foto: Mosede Fort.

Museum Mosede Fort skal udvides. Pengene til projektet er fundet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Realdania, der er blandt bidragsyderne.

– Med en ny museumsbygning får vi mulighed for at tage endnu bedre imod besøgende på Mosede Fort. Vi kan fortælle historien om livet under 1. Verdenskrig endnu bedre, og vi kan endda sørge for, at der igen kommer en restaurant på fortet, udtaler Greve Kommunes borgmester Pernille Beckmann (V) i meddelelsen.

Mosede Fort skal udvides med en ny museums- og restaurantbygning. Museet har samlet rejst 51 millioner kroner til projektet fra fire store bevillingsgivere. Det er henholdsvis 22 millioner kroner fra Realdania, 11 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, 10 millioner kroner fra Augustinus Fonden og 8 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Derudover har Greve Kommune tidligere afsat 7,2 millioner kroner, ligesom der i 2018 blev bevilget 5 millioner kroner til projektet på finansloven. Med en yderligere bevilling på 7,5 millioner kroner fra Greve Kommune kan projektet nu påbegyndes.

Museumschef Mette Tapdrup Mortensen har stået i spidsen for at rejse midler til udvidelsen af Mosede Fort.

– Det er kæmpestort, at vi nu kan gå i gang med at skabe et endnu bedre museum om Danmark i perioden 1914-18. I en tid, hvor vi har krig i Europa, er nødvendigheden af et museum som Mosede Fort kun blevet større, udtaler hun.

Et samlingspunkt for Greve

I den kommende tid gør Greve Kommune, der ejer museet, og de finansierende parter klar til at afholde en arkitektkonkurrence for at få bud på, hvordan den nye museums- og restaurantbygning ved Mosede Fort skal se ud.

Det udvidede Mosede Fort åbner efter planen i 2027. Den skal blandt andet rumme særudstilling, skoletjeneste, restaurant og publikumsfaciliteter.

Hertil skal hele det fredede fortidsminde sættes i stand og løftes i forhold til tilgængelighed og udendørs formidlingsløsninger.

Ifølge Realdania forventes det, at besøgstallet vil stige til 30.000 gæster om året senest fire år efter åbningen. I dag besøger cirka 12.000 gæster om året museet om 1. Verdenskrig.

Mosede Fort blev oprindeligt opført som kystværk for at bekæmpe landgangsforsøg i Køge Bugt. Byggeriet blev sat i gang i 1913, men det var først kampklart i juli 1916 midt under 1. verdenskrig.

I samarbejde med Greve Museum restaurerede Greve Kommune det gamle fort i perioden 2010 til 2014, hvor museet åbnede.