Arkitekt Vilhelm Lauritzen har tegnet en række skoler og offentlige bygninger i Gladsaxe. En af dem er Stengård Skole, som nu står over for en udvidelse, fordi Skovbrynet Skoles gruppeordning skal flyttes til skolen.

Stengård Skole er opført i 1949-51 og udpeget som bevaringsværdig. Derfor skal der udarbejdes en ny lokalplan, som både sikrer de eksisterende bevaringsværdier og giver mulighed og rammer for nybyggeriet, fremgår det af dagsordenen til et kommende møde i økonomiudvalget i Gladsaxe Kommune.

Der skal opføres en ny fløj på cirka 2.300 kvadratmeter, og ifølge kommunens forvaltning bliver det noget af en udfordring af få nybyggeriet til at passe ind i området.

Foruden den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse og helheden i området skal der blandt andet tages hensyn til bevaring af træer, ligesom der er et ønske om at skabe nye og velfungerende uderum samt flere parkeringspladser. Desuden skal der tages hensyn til klima og naturligvis en økonomisk ramme.

I forbindelse med udvidelsesprojektet har kommunen fået udarbejdet en analyse af bevaringsværdier i Stengård Skoles eksteriør af Rønnow Arkitekter.

Læs også: Ny bydel i Gladsaxe rykker nærmere

“Skolen beskrives som et fint eksempel på den modernistiske tradition, hvor form følger funktion, der er fokus på dagslys, direkte adgang til det grønne, godt håndværk og gode og robuste designløsninger, helt ned i bygningsdelene. Bebyggelsen har en enkel og klar disponering, og en stor detaljerigdom, blandt andet i murværket. Små forskelle i bygningernes udformning, skala og detaljering gør det nemt at aflæse og navigere på skolen”, skriver kommunens forvaltning.

Vilhelm Lauritzen tegnede Stengård Skole med inspiration fra den schweiziske Bauhaus-arkitekt Hannes Meyers skole i Bernau fra 1927.

Skolen i Gladsaxe blev tegnet under krigen i 1942. På grund af mangel på byggematerialer stod skolen først klar til brug ti år senere.

Gladsaxe har flere skoleudvidelser på tegnebrættet. Blandt andet skal Søborg Skole udvides og renoveres for 180 millioner kroner i totalentreprise af Elindco med Erik Arkitekter, EKJ ingeniører og Opland Landskabsarkitekter som underrådgivere.

I hovedentreprise er Enemærke & Petersen desuden i gang med at udvide Enghavegård Skole til fire spor. Projektet har et budget på 177 millioner kroner.