Et hold bestående af Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco skal tegne det nye stadion i Aarhus, der skal være hjemmebane for AGF.
Et hold bestående af Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco tegner det nye stadion i Aarhus, der skal være hjemmebane for AGF.

Gennem de seneste måneder er der blevet foretaget grundige undersøgelser af jorden i stadionområdet i Aarhus, og det har ifølge en pressemeddelelse fra Kongelunden vist sig, dele af det nuværende stadion står på såkaldt ikke-bæredygtige jordaflejringer.

Det gælder blandt andet hovedtribunen på det nuværende stadion, som i dag er sammenbygget med bagsiden af Stadionhallerne, og som efter planen bliver taget ned som det første i nedrivningsprocessen, oplyses det.

Løsningen er ifølge Aarhus Kommune at etablere en sekantpælevæg for at stabilisere den historiske bygning. Herefter kan man fjerne de bløde og ikke-bæredygtige jordlag ved Stadionhallerne og hovedtribunen.

Læs også: Zaha Hadid skal tegne nyt stadion i Aarhus

I værste fald kan det forsinke stadionbyggeriet i op til fem måneder, men projektet holdes til gengæld fortsat inden for den fastsatte økonomiske ramme, forsikrer Kongelunden.

– Vi er selvfølgelig ærgerlige over en eventuel forsinkelse af projektet, det havde vi helst været foruden, udtaler borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S).

– Men i det perspektiv, at vi kan fremtidssikre den markante røde bygning Stadionhallerne med stor kulturhistorisk værdi for vores by og det fantastiske stadion, vi lige nu skriver ny historie ved at opføre, så er det den eneste ansvarlige vej at gå, lyder det fra borgmesteren, der er formand for projektets styregruppe.

Stadion står klar i 2026

Ifølge den nuværende tidsplan skal det nye stadion stå klar til at tage imod 22 spillere og  24.000 tilskuere midt i 2026. Det er fortsat forventningen, at stadion bliver færdigt i løbet af 2026.

AGF spiller sine hjemmekampe på det nuværende stadion i hele 2024, mens nedrivningen af hovedtribunen og sikringen af jordbundsforholdene sker. Herefter flytter klubben midlertidigt sine kampe til Vejlby.

Læs også: Nyt stadion til kvindefodbold i Aarhus rykker nærmere med donation fra Salling Fondene

Det nye stadion har et samlet budget på 650 millioner kroner. Heraf er 585 millioner kroner afsat til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen, mens den resterende del går til nedrivning af det eksisterende stadion og bygherrerelaterede omkostninger.

Det nye stadion opføres i hovedentreprise af A. Enggaard, mens Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco har sat stregerne til projektet.