KHR Architecture og BP:Plan Architekten & Ingenieure har vundet en arkitektkonkurrence om at tegne et nyt olympisk center i Hamborg.
KHR Architecture og BP:Plan Architekten & Ingenieure har vundet en arkitektkonkurrence om at tegne et nyt olympisk center i Hamborg.

KHR Architecture har sammen med tyske BP:Plan Architekten & Ingenieure vundet en arkitektkonkurrence om at tegne et nyt olympisk center i Hamborg. Opgaven omfatter i alt 16.820 kvadratmeter ombygning, nybyggeri og anlæg af udearealer med et byggebudget på 235 millioner kroner, oplyser den danske tegnestue i en pressemeddelelse.

– Det er en fed opgave i international liga, som vi er stolte af at have vundet og glæder os rigtig meget til at komme i gang med. Vi har ikke noget tilsvarende i Danmark, og det bliver både sjovt og udfordrende at skabe et center, hvor olympiske topatleter kan træne, bo og blive understøttet sundhedsfagligt, udtaler Janina Zerbe, der som partner og kreativ direktør er hovedansvarlig for projektet hos KHR Architecture.

Projektet er delt op i fem faser og omfatter alt fra sports- og svømmehaller til boliger og parkeringskælder samt udearealer med blandt andet en række udendørs sportsfaciliteter, som skal anlægges i projektets sidste fase.

– Der er også en del af Olympiastützpunkt-projektet at skabe en ny plads til kvarteret, som både atleterne og offentligheden kan nyde godt af. Vi tænker altid vores arkitektur i forhold til omgivelserne, så det er storartet, at vi her som en del af projektet skal være med til at skabe udearealer, der er med til at samle hele området, hvor der i de kommende år også skal bygges en ny grundskole og et mediecenter, udtaler Janina Zerbe.

– Vi har vundet opgaven sammen med vores tyske partner BP:Plan, som er en mindre tegnestue med et godt lokalkendskab og stor erfaring med træbyggeri, der bliver nyttig i projektet. Hos KHR har vi til gengæld erfaring med store projekter og hele det spektrum af typologier, som nyetableringen af det olympiske center kræver. På den måde supplerer vores tegnestuer hinanden rigtig godt.

– Der er hård konkurrence på det tyske marked, så vi har bevidst valgt at koncentrere indsatsen på Berlin og Nordtyskland. Det er dejligt at se, at strategien bærer frugt. Hamborg har mange offentlige byggeprojekter, der skal realiseres de kommende år, så det olympiske center er bestemt ikke det sidste projekt i byen, vi vil byde på, slutter Janina Zerbe.

Fakta om projektet

Olympiastützpunkt er et statsfinansieret center for topatleter fra Hamborg og Slesvig-Holsten, der dyrker olympiske eller paralympiske sportsgrene på eliteniveau. Der er et særligt fokus på sportsgrenene beachvolley, svømning, badminton og håndbold. Ud over træningsfaciliteter tilbyder centeret blandt andet ydelser inden for fysioterapi, sportsmedicin, psykologi og ernæring. Atleterne kan bo på stedet i ”atleternes hus”, som skal nybygges i tredje fase af projektet.

Nybyggeri og omstrukturering vil primært finde sted i den vestlige og nordlige del af området og omfatter fem delprojekter. Det starter med nedrivningen af det eksisterende Aqua Sport Hotel, efterfulgt af opførelsen af et nyt olympiske træningscenter. Herefter følger opførslen af en parkeringskælder, studenterboliger og boligkomplekset “atleternes hus’, Til sidst skal det eksisterende svømmestadion udvides.

Anlæg af udearealer omfatter yderligere sportsarealer, især beachvolleybaner og ikke mindst en samlende plads for området, der binder det olympiske center sammen med en ny grundskole og et nyt mediecenter, der opføres parallelt som separate projekter, en eksisterende sportseliteskole samt hovedgaden Dulsberg Boulevard.

Hele området ligger i grønt strøg, ”Grünzug Dulsberg”, der er anlagt helt tilbage i 1918, som del af et dengang nyt boligområde.

Kilde: KHR Architecture.