Ifølge en ny rapport fra EjendomDanmark er boligtomgangen i Aarhus lige nu på 5,9 procent, hvilket er et af landets højeste niveauer. Til sammenligning er det landsdækkende gennemsnit opgjort til 3,9 procent. Det skriver brancheforeningen i en pressemeddelelse.

– Selvom tomgangen er faldet med 0,5 procentpoint i løbet af det seneste kvartal, er der fortsat udfordringer med boligudlejningsmarkedet i Aarhus, og det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på og holde øje med, udtaler Bjarke Roed-Frederiksen, der er økonomisk konsulent i EjendomDanmark.

Aarhus er blandt Danmarks hurtigstvoksende byer, og Bjarke Roed-Frederiksen påpeger, at kommunen som helhed også vokser ganske markant.

– Man skal dog huske på, at der er kommet cirka 55.000 nye borgere i byen siden 2010, og der ventes yderligere 60.000 nye aarhusianere frem mod 2050. Set i det lys, er der ikke tale om et grundlæggende stort problem, men blot en midlertidig udfordring, udtaler han.

EjendomDanmark har opgjort boligtomgangen de seneste 23 år, og her er det historiske, landsdækkende gennemsnit på 4,5 procent.

LÆS OGSÅ: HELHEDSPLAN SKAL BANE VEJEN FOR 1.600 NYE BOLIGER I AARHUS

Udviklingen skyldes hovedsageligt, at der de senere år er blevet bygget mange nye lejeboliger i Aarhus, og derfor følges udbud og efterspørgsel ikke ad lige nu, forklarer Bjarke Roed-Frederiksen:

– Mange har set et stort potentiale i udlejningsmarkedet i Aarhus, nok primært fordi det er en stor studieby. Det har sammen med gunstige finansieringsvilkår resulteret i, at der er blevet bygget rigtig mange nye boliger. Så lige nu er udbuddet større end efterspørgslen, men med tiden forventer jeg, at det store spænd bliver udlignet.

Aarhus er også den af de danske storbyer, der har flest ledige lejeboliger. I Odense er boligtomgangen steget med 0,4 procentpoint det seneste kvartal og lander på 4,3 procent. I København er boligtomgangen 4,9 og 1,7 procent i henholdsvis København centrum og øvrige Københavns Kommune. Den by, der er tættest på Aarhus’ tomgangsprocent, er Aalborg med sine 5,5 procent.

– For nogle år siden oplevede vi mange ledige lejeboliger i Aalborg, præcis som tilfældet er i Aarhus lige nu, men i Aalborg er boligtomgangen på vej ned igen, siger Bjarke Roed-Frederiksen.