Erhvervsmægler: Der er mangel på moderne kontorer i Aalborg

Tomgangen i Aalborgs erhvervsområder er faldet til et historisk lavt niveau på tre procent. Erhvervsmægler melder om mangel på moderne kontorlokaler.

Patrick Stjernholm, erhvervsmægler fra Colliers i Aalborg. Foto: PR.
Patrick Stjernholm, erhvervsmægler fra Colliers i Aalborg. Foto: PR.

Flere virksomheder flytter til Aalborg, og andre udvider deres eksisterende virksomheder i byen. Det skaber en stigende efterspørgsel efter større moderne kontorlejemål tæt på centrum, lyder det fra Colliers.

Ifølge erhvervsmæglerkæden er særligt Østre Havn og Aalborg Øst omkring Universitetet er attraktive, mens sekundære områder som Eternitten, Skelagervej og Nørresundby også er interessante.

– I øjeblikket følger udbuddet desværre ikke med den stigende efterspørgsel efter store moderne kontorlokaler. Tomgangen i Aalborgs erhvervsområder er og har i længere tid været på et historisk lavt niveau. De ledige eksisterende kontorbygninger på over 1.000 kvadratmeter er ikke indflytningsklare, og der er meget få lejemål over 1.000 kvadratmeter, der kan overtages indenfor fire-seks måneder, udtaler Patrick Stjernholm fra Colliers Aalborg.

– Det kan i værste fald betyde, at virksomhederne vælger lokationer udenfor Aalborg Kommune, påpeger han.

Øst for Limfjordsbroen er industrien flyttet væk fra de gamle havnearealer på Østre Havn tæt på centrum. Området er forvandlet til et nyt bykvarter med både boliger og erhverv samt kulturinstitutioner som Musikkens Hus og Nordkraft. I området ligger der også flere store og moderne kontorejendomme.

E-Huset på Nyhavnsgade på Østre Havn i Aalborg.
E-Huset på Nyhavnsgade på Østre Havn i Aalborg.

Blandt andet ligger E-huset i området. Flerbruger-kontorejendommen er ifølge Colliers blandt de mest attraktive i Aalborg med lejere som Hjulmand Kaptain, Niras, Deloitte samt senest Rare Wine Invest og Shaping New Tomorrow.

Den høje efterspørgsel på moderne kontorer bekræftes også af den markante interesse for det nye flerbrugerkonturhus, som A. Enggaard er ved at opføre på hjørnet af Nyhavnsgade og Karolinelundsvej.

Den lokale ejendomsudvikler står her bag en 6.500 kvadratmeter stor kontorejendom, der netop er blevet færdig. Allerede inden opførelsen kunne de røde lamper dog tændes, og ejendomme meld fuldt udlejet. EY, Jyske Bank og Det Nordjyske Mediehus er blandt lejerne.

Desuden blev Det Nordjyske Mediehus’ 17.000 kvadratmeter store kontordomicil på Langagervej 1 i Aalborg Øst i sommeren 2022 blevet solgt til Tecta Invest, der ejes af Jens Enggaard.

Stort potentiale for udviklere

A. Enggaard har opført en stor kontorbygning på hjørnet af Nyhavnsgade og Karolinelundsvej på Østre Havn i Aalborg.
A. Enggaard har opført en stor kontorbygning på hjørnet af Nyhavnsgade og Karolinelundsvej på Østre Havn i Aalborg.

Ifølge Colliers har begrænset byggeaktivitet skabt et hul i markedet, hvor efterspørgslen, langt overstiger udbuddet af større kontorer på gode beliggenheder. Ligeledes tyder den nuværende pipeline af kontorprojekter i de kommende år på en yderst beskeden aktivitet, hvilket kan medføre stigninger på lejeniveauerne for de mest eftertragtede kontorlejemål, skriver Colliers.

Et af de få kontorlejemål på over 1.000 kvadratmeter er netop afstået. Her har Colliers formidlet afståelsen af et kontor, der ligger på Eternitten tæt på centrum til virksomheden Lithium Harvest.

Kontoret på Tankedraget, på mere end 2.500 kvadratmeter, er placeret nær Aalborg centrum i det markante kontorhus Tankedraget 7, som blev opført i 2016. Det er placeret med front ud mod krydset mellem Sønderbro og Østre Allé.

At dette kontor var et af de sidste ledige kontorer i Aalborg kommune over 1.000 kvadratmeter vidner ifølge Patrick Stjernholm først og fremmest om en udfordring. Dog taler det også ind i de investeringsmæssige muligheder, der er forbundet med det:

– Markedet for moderne kontorlokaler er nu så presset at vi inden for de seneste to måneder har set afståelser, hvor udtrædende lejer kommer ud af lejemålene før deres uopsigelighed er udløbet og uden nævneværdig reetablering på trods af flere års brug af lokalerne, udtaler Patrick Stjernholm.

– For at tackle udfordringen med manglen på moderne kontorlejemål er der behov for en mere omfattende indsats fra både det offentlige og den private sektor for den fortsatte vækst og tiltrækningen af nye virksomheder og investeringer. Selvom det er svært og omkostningsfuldt med den nuværende markedssituation, vil det være en investering i byens fremtid og dens fortsatte udvikling som en attraktiv destination for både virksomheder og medarbejdere, hvis der blev investeret i nye kontorbygninger.