Flere tomme lagerlokaler på Vestegnen er godt nyt

Ved indgangen til 2023 er der kommet flere tomme lokaler til lager og logistik i Københavns omegn. Det er en god nyhed, lyder det fra erhvervsmæglere.

I Københavns omegn steg antallet af udbudte kvadratmeter til lager, logistik og produktion eller værksteder kraftigt i slutningen af 2022, selv om der er rift om lokalerne særligt på Vestegnen. Det skriver Ejendomstorvet.dk i en pressemeddelelse.

– Efterspørgslen på lokaler tæt på hovedstaden har længe været stor, og igennem 2021 så vi et fald i udbuddet af kvadratmeter kvartal for kvartal. Gennem 2022 lå udbuddet nogenlunde konstant på et historisk lavt niveau – men steg så kraftigt i fjerde kvartal. Det hænger sammen med, at der er kommet helt nybyggede lokaler i både Høje-Taastrup og Hedehusene, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på godt 9.200 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf lidt over 1.100 lokaler til lager, logistik, produktion eller værksted. 185 af dem ligger i Københavns omegn, flest i Høje-Taastrup Kommune inklusive Hedehusene med 37 lokaler, Brøndby med 36, Albertslund med 26 og Ballerup inklusive Skovlunde med 25 lokaler.

– Vores største udfordring er at skaffe lokaler til virksomhederne. Stort set alt, hvad vi kan få fat på, går som varmt brød. For eksempel fik vi for nylig ret store lagerlokaler på 14.000 kvadratmeter til udlejning i Ishøj, og efter 20 minutter havde vi aftalt den første fremvisning. Mange virksomheder vil gerne have lokaler tæt på hovedstaden, men en stor del af de ledige ejendomme er ældre og utidssvarende bygninger, og samtidig ser vi, at kommunerne langs den kommende letbane omlægger erhvervsområder til boliger, siger Frank Kristensen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech i Herlev.

Han glæder sig derfor over nybyggeriet, som blandt andet omfatter en udvidelse af Copenhagen Markets – tidligere kendt som Grønttorvet – i Høje-Taastrup. EDC Erhverv har især svært ved at skaffe lokaler i kommuner tættest på København som Brøndby, Glostrup, Herlev, Rødovre.

Lignende meldinger kommer fra en anden erhvervsmægler på Vestegnen.

– Det går overraskende godt med udlejningerne; vi havde frygtet, at nedkølingen i dansk økonomi og en vis opbremsning i nethandlen ville dæmpe efterspørgslen. Vi ser dog opsigelser fra mindre virksomheder, men det er mindre lokaler, som normalt er lettere og hurtigere at leje ud igen. På Vestegnen vil virksomhederne generelt helst bo tættest på København, for eksempel i Rødovre, Hvidovre, Brøndby og Glostrup, og da der jævnligt forsvinder erhvervsjord til boligprojekter, så stiger lejepriserne i øjeblikket, især på lokaler op til 200-300 kvadratmeter, siger partner Søren Carlsen fra Ring3 Erhverv i Skovlunde i Ballerup Kommune.

Udbuddet af lokaler til lager, logistik og produktion i Københavns omegn lå gennem 2022 på 2,6-2,8 procent af de samlede kvadratmeter, men steg til 3,3 procent ved indgangen til 2023. Københavns omegn har i alt knap 5,5 millioner kvadratmeter lager- og produktionsarealer – stort set det samme som for et år siden. Samtidig med nybyggeriet længst væk fra København forsvinder ældre ejendomme tættere på hovedstaden som led i byudvikling med nye boligområder, ikke mindst langs den kommende letbane.

På landsplan har antallet af udbudte kvadratmeter til logistik, lager og produktion gennem 11 år været faldende, men i slutningen af 2022 steg tomgangen.

Tendenser for lokaler til lager, logistik og produktion i Københavns omegn

  • Udbud på 3,3 procent af de samlede arealer – det højeste i fem kvartaler.
  • Fortsat ret stor efterspørgsel, men også opsigelser fra mindre virksomheder.
  • Noget nybyggeri i eksempelvis Høje-Taastrup og Hedehusene.
  • Langs ringbanen bliver erhvervskvarterer omdannet til boligområder.
  • Stigende lejeniveauer for især mindre lejemål.
  • Mange ældre ejendomme og færre moderne, effektive ejendomme.
  • Langt de fleste ejendomme ligger på Vestegnen, kun få i Gentofte og Lyngby nord for København.

Kilde: Ejendomstorvet.dk.