AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Hotelbranchen oplever fremgang efter en periode præget af usikkerhed som følge af især coronapandemien, inflation og krig i Europa. Således bød 2023 på øget belægning, flere udenlandske turister og højere omsætning per tilgængeligt værelse.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra PwC, som i en analyse går i dybden med tilstanden på hotelmarkedet.

Belægningsprocenten toppede i august 2023 for de københavnske hoteller med en belægning på 87 procent mod 83 procent i 2022 og 54 procent i 2021. Før coronapandemien i 2019 var belægningsprocenten også på 87 procent, skriver PwC.

– Branchen oplever stigende belægningsprocenter og en højere andel af udenlandske turister, som atter nået tilbage på tidligere niveauer. Det indikerer en imponerende genopretning og solid vækst, der indgyder til optimisme i branchen, udtaler Christopher Kowalczyk, director og brancheleder for hotelbranchen i PwC.

Læs også: Tysk hotelkæde rykker ind i Nordvestkvarteret

– Der er flere indikationer på, at branchen er kommet sig. Udover en høj belægning og flere turister er hotellernes omsætning høj, og der bliver åbnet nye hoteller. Trods de positive takter eksisterer der stadig en vis usikkerhed på grund af krig, der hurtigt kan påvirke økonomi og rejsemønstrene.

Omsætningen per tilgængeligt hotelværelse toppede i juli 2023. Her udgjorde gennemsnitsprisen 1.175 kroner mod 979 kroner i samme måned i 2022.

Udenlandske turisters tilbagevenden

Derudover viser brancheanalysen, at andelen af udenlandske overnatninger er steget. I 2023 bestod 55 procent af overnattende hotelgæster af udenlandske turister mod 53 procent året før og kun 38 procent i 2021.

– Når det kommer til erhvervs- og storbyturister har udenlandske turister et væsentligt højere døgnforbrug end danskerne, og derfor er det så afgørende, at der igen er kommet gang i den udenlandske turisme i Danmark og særligt i København, fortæller Christopher Kowalczyk.

Det gennemsnitlige døgnforbrug for udenlandske turister udgør 3.300 kroner og 2.100 kroner for henholdsvis erhvervs- og storbyturister. For danskerne lyder døgnforbruget på 2.300 kroner og 1.700 kroner, viser data fra VisitDenmark ifølge PwC.

Læs også: Nordsjællandsk kro skal omdannes til hotellejligheder

Ifølge PwC’s brancheanalyse har de danske hoteller i højere grad fokus på miljø og bæredygtighed.

Andelen af hoteller i Danmark, der har Green Key-certificeringer, er vokset fra 20 procent i 2019 til 25 procent i 2022. Derudover viser analysen, at hotelbranchen stadig er udfordret af manglende arbejdskraft.

– Hotelbranchen er fortsat udfordret på arbejdskraft og særligt kvalificeret arbejdskraft. Vores analyse indikerer endda, at den manglende arbejdskraft direkte går ind og hæmmer hotellernes produktion. Udover at hotellerne kan være nødsaget til at afvise omsætning, kan det også påvirke deres serviceniveau, afslutter Christopher Kowalczyk.

Fire ud af ti hoteller angiver i december 2023, at manglende arbejdskraft er en produktionsbegrænsning. Til sammenligning var dette tal blot 7 procent i december 2019.

Om undersøgelsen af hotelbranchen

PwC’s analyse for hotelbranchen er baseret på interviews med forskellige aktører i hotelbranchen.

Yderligere er analysen baseret på data fra Bisnode, VisitDenmark, Dansk Erhverv, Horesta, Benchmark Alliance og Danmarks Statistik. Grafer, statistik med videre er ikke korrigeret for inflation.

Kilde: PwC.